1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Satakunta

Analyysi: Kokoomus sai vaaleihin unelmalistan – riittääkö se kahteen paikkaan?

Toimittaja Antti Laakso arvioi, että kokoomuksella on nyt kaikki mahdollisuudet saada Satakunnassa takaisin viimeksi menettämänsä toinen kansanedustajan paikka – mutta puolueväen yhtenäisyys saattaa olla vaaleissa koetuksella.

Satakunta
Kokoomus logo.
Yle Uutisgrafiikka

Kokoomus lähtee Satakunnassa eduskuntavaaleihin vahvalla listalla. Vaikka nykyinen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola jättää eduskunnan, tilalle on tarjolla huomattavan kovia nimiä.

Ehdokkaana on peräti kolme entistä kansanedustajaa: ulvilalainen ex-ministeri Anne Holmlund, Kosovon kunniakonsuli Jouni Lehtimäki ja viimeisimpänä ehdolle asettunut hotellinomistaja–asianajaja Sampsa Kataja. Kataja on ehdokkuutensa kanssa ilmeisen tosissaan, sillä hän ilmoitti luopuvansa liiketoimistaan ehdokkuuden myötä.

Eduskuntaan pyrkivät myös muun muassa Porin entinen apulaiskaupunginjohtaja, viime vaaleissa varakansanedustajaksi yltänyt Kari Hannus, ministerien erityisavustajana Arkadianmäellä jo vuosia vaikuttanut raumalainen Matias Marttinen ja ammattikoulu Winnovan rehtori, Porin kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Juha Vasama.

Juha Vasama (kok.) Porin valtuustossa. Taaempana vasemmalla Tapio Huhtanen (kesk.)
Juha Vasama (kok.) Porin kaupunginvaltuuston kokouksessa vuonna 2018.Antti Laakso / Yle

Vielä puoli vuotta sitten pidettiin lähes varmana, että Lehtimäki ja Kataja eivät ole listalla.

Perhesyistä eduskunnan jättänyt Kataja oli ilmoittanut hyvästelevänsä politiikan, ja kokoomuslaisten kanssa riitaantunut Lehtimäki hyllytettiin viime kuntavaaleissa tylysti Porin kokoomuslistalta "epälojaalina". Myös kansanedustajan sopeutumiseläkkeestä nauttineen Holmlundin ehdokkuus oli epävarma.

Sampsa Kataja Porin Yyterin kylpylähotellissa ravintolassa
Sampsa Kataja (kok.) osin omistamansa hotellin ravintolassa Porin Yyterissä.Antti Laakso / Yle

Kova nimilista parantaa kokoomuksen mahdollisuuksia Satakunnan vaalipiirissä ilman spekuloitua vaaliliittoakin. Tavoitteena on saada maakunnassa takaisin viime vaaleissa menetetty (siirryt toiseen palveluun) toinen kansanedustajapaikka.

Tähtäimessä on erityisesti keskusta, joka on valtakunnallisissa mielipidetutkimuksissa kokoomuksen takana ja jonka oma ehdokaslista on tällä hetkellä huomattavasti nimettömämpi. Molemmat keskustan nykyiset kansanedustajat, Timo Kalli ja Kauko Juhantalo, jättävät eduskunnan.

Keskustan lisäksi myös vasemmistoliitto ja perussuomalaiset joutuvat jännittämään kansanedustajapaikkojensa säilymistä. Vasemmistoliiton ainoa kansanedustaja Jari Myllykoski valittiin viimeksi eduskuntaan Satakunnan pienimmällä vertausluvulla. Perussuomalaisten kannatusta puolestaan ei ole mitattu sen jälkeen, kun puolue hajosi kahteen osaan.

Perussuomalaisissa kuitenkin luotetaan Laura Huhtasaaren vetovoimaan, ja vasemmistoliitossa arvioidaan, että puolueen nykyinen kannatus riittää säilyttämään yhden paikan.

SDP:n ei nykykannatuksella tarvitse olla huolissaan kahden paikkansa säilymisestä, mutta tavoite kolmannen kansanedustajapaikan kaappaamisesta vaatisi murskavoittoa.

Kokoomuksen lista on siis vaaliasetelmia ajatellen herkullinen, mutta se saattaa samalla olla puoluepiirin yhtenäisyyden kannalta petollinen. Lehtimäen ehdokkuus oli jo etukäteen punainen vaate osalle piirin kokoomuspomoista. Asiassa kuultiin tiettävästi toiveita Helsingin puoluetoimistosta saakka, mikä saattaa jättää omat jälkensä piiriväen ja puoluejohdon suhteisiin.

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus Porin jokirannassa talvipakkasella.
Kari Hannus (kok.) Porin jokirannassa.Antti Laakso / Yle

Tunnettujen entisten kansanedustajien vyöry listalle heikentää merkittävästi uusien ehdokkaiden menestymisen mahdollisuuksia. Erityisesti Juha Vasamalle, Kari Hannukselle ja Matias Marttiselle olisi ollut edullista, että nimekkäät ex-kansanedustajat olisivat jättäneet kentälle tyhjää tilaa.

Kaikki on toki kiinni vaalimenestyksestä. Jos kokoomus onnistuu parantamaan tulostaan merkittävästi ja saamaan kaksi kansanedustajaa, kytevät ristiriidat lakaistaan maton alle.

Kokoomuksen kannatuksen pitäisi nousta viime kerran 15 prosentista lähemmäs 20 prosenttia, jotta kahden paikan tavoite onnistuu. Jos nimekäs lista osoittautuu flopiksi, seurauksena on pitkä jälkipuinti, jolloin piirijohdonkin asema nousee varmasti esille.

Lue seuraavaksi