1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Kuntaliitokset on pantu jäihin, Norjassa kadonneiden etsinnät keskeytetty, lastentarhanopettajille palkankorotuksia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kuntien vaakunoita kuntatalon käytävällä Helsingissä.
Mauri Ratilainen / AOP

Epävarmuus sote- ja maakuntauudistuksesta hyydytti kuntaliitosten suosion

Tutkijat ennakoivat, että sote- ja maakuntauudistus saattaa vähentää kuntaliitosten tarvetta. Pienetkin kunnat pärjäävät, jos terveydenhuolto otetaan pois kuntien vastuulta. Koska uudistukseen liittyy paljon epävarmuutta, kuntaliitokset on pantu toistaiseksi jäihin. Suomessa ei tehty ensimmäistäkään kuntaliitosta vuonna 2018, eikä niitä ole luvassa tänäkään vuonna.

Etsintähelikopterit joutuivat taas keskeyttämään Norjassa kadonneiden etsinnät

Pelastustyöntekijä koiransa kanssa Tamokdalenissa 3. tammikuuta.
Pelastustyöntekijä koiransa kanssa Tamokdalenissa 3. tammikuuta.Terje Bendiksby / EPA

Pohjois-Norjassa sekä ambulanssihelikopteri että armeijakopteri ovat joutuneet keskeyttämään kolmen suomalaisen ja yhden ruotsalaisen etsinnät huonon sään vuoksi. Tromssan alueen poliisi kertoo, että etsintöjä on määrä jatkaa heti aamulla. Norjalaisen TV 2 -kanavan mukaan kadonneiden omaisia on saapunut Tromssaan.

Lastentarhanopettajien liksoihin isoja korotuksia ympäri pääkaupunkiseutua

Ei leikkirahaa -liike on kerännyt huomiota mielenosoituksillaan ja tempauksillaan
Ei leikkirahaa -liike on kerännyt huomiota mielenosoituksillaan ja tempauksillaan Kimmo Hiltunen / Yle

Uudellamaalla selvä enemmistö kunnista on korottanut lastentarhanopettajien palkkoja vuodenvaihteessa, ilmenee Ylen selvityksestä. Palkankorotukset vaihtelevat 10 eurosta peräti 225 euroon kuussa. Korotuksista huolimatta keravalainen lastentarhanopettaja on pohtinut alanvaihtoakin.

Kulttuurivuoden 2019 tärpit: Game of Thrones, Ruisrock ja monta muuta

Kuvakollaasi erilaisista kulttuuritärpeistä
HBO Nordic / Yle Uutisgrafiikka

Mitä kulttuurielämyksiä kannattaa odottaa tältä vuodelta? Yle Uutisten kulttuuritoimittajat poimivat tarjonnasta muutamia mielenkiintoisimpia. Mukana ovat muun muassa supersuositun Game of Thrones -sarjan viimeinen kausi, Margaret Atwoodin The Handmaid's Tale -kirjan jatko-osa ja 50 vuotta täyttävä Ruisrock.

Yhdysvaltain delegaatio matkaa alkuviikolla Kiinaan kauppaneuvotteluihin

Xi Jinping ja Donald Trump
Xi Jinping ja Donald Trump Pekingissä marraskuussa 2017.Roman Pilipey / EPA

Yhdysvaltojen hallinnon edustajien on määrä matkustaa tulevana maanantaina Kiinaan kauppaneuvotteluihin. Asiasta kertoi Kiinan kauppaministeriö. Kyseessä on ensimmäinen tapaaminen sen jälkeen, kun Kiinan ja Yhdysvaltojen presidentit sopivat aselevosta maiden välisessä kauppasodassa.

Sää lauhtuu ja ajokeli muuttuu huonoksi

perjantain sääkartta
Yle

Perjantaina sää lauhtuu. Lunta sataa maan etelä- ja itäosissa. Lännessä ja pohjoisessa on poutaista. Lämpötilat liikkuvat nollan ja kymmenen asteen välillä. Ajokeli on lauhtumisen ja lumisateen vuoksi huono koko maassa. Päivällä lumisateet väistyvät kaakkoon. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi