Lennonjohtajien työriidassa ei sopua – kahden tunnin työnseisaus toteutuu huomenna perjantaina

Työnseisaus toteutetaan huomenna perjantaina kello 15–17. 

työtaistelut
Rovaniemen lentoaseman lennonjohtotorni.
Kaisa Siren / AOP

Lennonjohtajien työehtosopimuksen työriidassa ei löytynyt tänään sopua, kertoo Valtakunnansovittelijan toimisto.

Suomen Lennonjohtajien Yhdistyksen (SLJY) työnseisaus toteutetaan huomenna perjantaina kello 15–17.

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua jatketaan, kun sille on edellytyksiä. Osapuolten näkemysten kerrottiin nyt olevan liian kaukana toisistaan.

Palvelualojen työnantajat Paltan mukaan lakon aikana lentoliikenne hoidetaan esimiesvoimin.

– Lennonjohtajat ovat kantaneet sovittelijan pöydälle paljon asioita. Tästä johtuen on vaikeaa nähdä, että riitaan löytyisi nopeaa ratkaisua, arvioi Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

SLJY tiedotti puolestaan, että sovittelun keskeytyminen on valitettavaa. Järjestö pahoittelee mahdollista lakon aiheuttamaa haittaa asiakkaille. SLJY antoi lakkovaroituksen ennen joulua.

Perjantain lakon jälkeen kahden tunnin mittaisia työnseisauksia olisi joka torstai alkaen kello 13. Ne jatkuisivat siihen asti, että sopu syntyy.

Erimielisyyttä palkoista

Lennonjohtajien uudesta työehtosopimuksesta on neuvoteltu pitkään ja toistaiseksi tuloksetta. Palvelualojen työnantajat Paltan ja SLJY:n välinen työehtosopimus päättyi marraskuun lopussa vuonna 2017. Neuvottelut katkesivat 21. joulukuuta.

Ensimmäinen sovitteluyritys oli välipäivinä, mutta viiden tunnin neuvottelurupeamasta huolimatta valmista ei tullut.

Osapuolet ovat erimielisiä palkkaratkaisusta. SLJY:n mukaan työnantajapuoli ei ole halunnut tehdä yleisen linjan mukaista sopimusta. Työnantajaa neuvotteluissa edustava Palta taas sanoo työnantajan antaneen lennonjohtajille useita yleisen linja mukaisia ratkaisuehdotuksia.