Hyppää sisältöön

Applella karmein pörssipäivä kuuteen vuoteen

Yhtiön kurssi putosi Wall Streetillä 10 prosenttia.

Työntekijä Applen myymälässä New Yorkissa. Kuva: Jewel Samad / AFP

Tulosvaroituksen antaneen teknologiajätti Applen kurssi päätyi pörssipäivän päätteeksi 10 prosenttia miinukselle Yhdysvalloissa Wall Streetillä. Pörssipäivä oli Applen synkin kuuteen vuoteen. Yhtiö menetti markkina-arvostaan lähes 75 miljardia dollaria eli yli 65 miljardia euroa.

Matkapuhelimia ja tietokoneita valmistava Apple pienensi arviotaan viime vuoden viimeisen neljänneksen liikevaihdosta lähes kymmenen prosenttia. Liikevaihdon ennakoidaan olevan noin 84 miljardia dollaria eli noin 74 miljardia euroa, kun analyytikoiden aiemmat arviot liikevaihdosta ovat olleet noin 91 miljardia dollaria eli noin 80 miljardia euroa.

Syyksi Apple kertoi ennakoitua suuremman talouskasvun hidastumisen erityisesti Kiinassa sekä kehittyvillä markkinoilla, joilla yhtiön laitteiden myynti ei ole sujunut toivottuun tapaan.

Toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan uusien iPhone-mallien julkistuksen ajoitus viime syyskuussa ei myöskään osunut nappiin.

Applen mukaan tilannetta ovat entisestään pahentaneet Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset kauppakiistat.

Tehdastuotannon tilanne hermostuttaa

Valkoisen talon talousneuvonantaja Kevin Hasset sanoi CNN:lle (siirryt toiseen palveluun), että Applen vanavedessä myös muut amerikkalaiset, Kiinassa toimivat yhtiöt joutunevat justeeraamaan näkymiään uusiksi. Hän lisäsi, että yhtiöiden tilanne kohenee, jos kauppaneuvottelut Kiinan kanssa edistyvät.

New Yorkin pörssin Dow Jones Industrial -indeksi päätyi 2,8 prosenttia miinukselle. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi putosi 3,0 prosenttia, ja S&P 500 -indeksi valahti alaspäin 2,5 prosenttia.

Applen kurimuksen lisäksi sijoittajia hermostutti tehdastuotantoa mittaava ISM-indeksi, joka oli alimmillaan kahteen vuoteen. Tuotanto on yhä kasvussa, mutta putosi rajusti viime kuussa. Tämän tulkittiin viittaavan siihen, että kasvun hidastuminen maailmalla alkaa näkyä myös Yhdysvaltain taloudessa.

.
.