Kanadan mukaan 13 maan kansalaista on pidätetty Kiinassa Huawei-pomon pidätyksen jälkeen – USA päivitti matkustustiedotetta

Yhdysvaltain ulkoministeriön päivitetyssä matkustustiedotteessa kerrotaan, että Kiina on estänyt ”mielivaltaisesti” Yhdysvaltain kansalaisia poistumasta maasta.

Entinen diplomaatti Michael Kovrig on ollut pidätettynä Kiinassa joulukuusta lähtien. Kuva: Handout / EPA

Kanadan mukaan 13 maan kansalaista on pidätetty Kiinassa sen jälkeen, kun kanadalaisviranomaiset pidättivät Huawein talousjohtajan Vancouverissa joulukuussa.

Kanadan hallituksen mukaan kahdeksan pidätetyistä on vapautettu. Hallitus ei kertonut, onko pidätettyjä vastaan nostettu syytteitä.

Aiemmin julkisuudessa on kerrottu ainoastaan kolmesta Kiinassa pidätetystä Kanadan kansalaisesta. Entinen diplomaatti Michael Kovrig ja liikemies Michael Spavor ovat olleet pidätettynä joulukuusta lähtien. Heitä syytetään ”Kiinan kansallisen turvallisuuden vahingoittamisesta”. Joulukuussa Kiinassa pidätetty kanadalaisopettaja on puolestaan vapautettu ja hän on palanut kotimaahansa.

Kaiken kaikkiaan Kiinassa on parhaillaan vangittuna noin 200 kanadalaista, joista epäillään erilaisista rikoksista tai rikkeistä. Määrä ei ole kanadalaisviranomaisten mukaan oleellisesti muuttunut.

Yhdysvaltain ulkoministeriö puolestaan varoittaa tuoreessa matkustustiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kansalaisiaan olemaan tarkkaavaisina matkatessaan Kiinassa. Päivitetyssä tiedotteessa ilmoitetaan, että Kiina on estänyt ”mielivaltaisesti” Yhdysvaltain kansalaisia poistumasta maasta.

Matkustustiedotteen mukaan Yhdysvaltain kansalaisia saatetaan pidättää Kiinassa antamatta heille mahdollisuutta ottaa yhteyttä konsulaattiin. Pidätetyillä ei myöskään ole välttämättä mahdollisuutta saada tietoa siitä, mistä heitä epäillään.

Erityisesti Kiinan ja Yhdysvaltain kaksoiskansalaisia kehotetaan varovaisuuteen. Ulkoministeriö kehottaa heitä matkustamaan Kiinassa Yhdysvaltain passilla.

Aiheesta lisää: