Mene sittenkin munalla töihin

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kananmunan syönti vähentää riskiä sairastua diabetekseen.

Joensuu
Kananmunia kennossa.
Jeremias Perätalo / Yle

Kananmunan syönti vähentää diabetekseen sairastumisen riskiä.

Kananmunaa on aiemmin kehotettu välttämään sen korkean kolesterolipitoisuuden vuoksi.

Munassa on kuitenkin poikkeuksellisen runsaasti myös erilaisia bioaktiivisia yhdisteitä, joilla on suotuisia vaikutuksia elimistön toimintoihin.

Asiaa on tutkittu keski-ikäisillä itäsuomalaisilla miehillä.

Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmän uudet analyysit vahvistavat käsitystä, että keskimäärin yhden munan syönti päivittäin on yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Verianalyysiin perustuva tutkimus on julkaistu tiedelehdessä.