Matkanjärjestäjät: Tilanne Thaimaan lomakohteissa on rauhallinen, Aurinkomatkojen asiakkaita evakuoitu hotellista itärannikolla

TUI ja Tjäreborg kertovat joutuneensa perumaan myrskyn takia retkiä.

Meri myrskysi eteläisessä Surat Thanin maakunnassa Thaimaassa. Kuva: Lillian Suwanrumpha / Lehtikuva

Thaimaahan Suomesta matkoja järjestävien matkatoimistojen mukaan tilanne Thaimaan lomakohteissa on rauhallinen. Aurinkomatkat kertoo, että sen asiakkaita on evakuoitu Khanomin rantalomakohteessa sijaitsevasta hotellista.

Trooppinen myrsky Pabuk runtelee parhaillaan Thaimaan itärannikkoa. Siaminlahdella Thaimaan itäpuolella kymmenien tuhansien turistien on kerrottu lähteneen myrskyä pakoon Koh Phanganin ja Koh Taon saarilta.

Thaimaan meteorologisen viraston mukaan myrskyn arvioidaan heikkenevän sen siirtyessä kohti länttä. Viraston ennusteen mukaan Thaimaan eteläosissa laajoilla alueilla on kuitenkin odotettavissa rankkasateita ja kovaa tuulta.

Aurinkomatkoilla on tällä hetkellä runsaat 800 lomailijaa Etelä-Thaimaan alueella: Phuketissa, Krabilla ja muun muassa Siaminlahden rannalla sijaitsevassa Khanomissa. Aurinkomatkojen tuotteista ja lomakohteista vastaava johtaja Pekka Antila kertoo, että Khanomissa rannalla olevasta hotellista on siirretty asiakkaat toiseen hotelliin sisämaan suuntaan.

– Aurinkomatkoilla on siellä 14 lomailijaa. Meidän asiakkaat siirrettiin muiden asiakkaiden mukana siinä vaiheessa, kun tiedettiin, että säätila mahdollisesti heikkenee lomakohteessa, Antila kertoo Ylelle.

Antila kertoo olleensa yhteydessä Aurinkomatkojen henkilökuntaan Thaimaan lomakohteissa.

– Olen jutellut meidän lomakohteisiin päivän aikana ja meidän kohdehenkilökunta sanoo, että tilanne on siellä ihan rauhallinen, Antila sanoo.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Phuketissa ja Krabilla vielä odotellaan myrskyä

Matkatoimisto Tjäreborgilla on länsipuolella sijaitsevissa Phuketissa ja Krabilla satoja matkailijoita. Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen kertoo saaneensa Thaimaasta tiedon, että siellä on hyvin rauhallista eivätkä suomalaismatkailijat ole juurikaan olleet matkatoimistoon yhteydessä.

– Myrsky ei ole sinne vielä tullut. Sen odotetaan tulevan tänä iltana ja kestävän huomisaamuun asti. Paikalliset viranomaiset ovat ilmoittaneet, että se tulee olemaan ilmeisesti lievempi kuin odotettiin. Tuulet eivät ole ihan niin kovia, mutta sadetta on sitten tulossa. Sade saattaa jonkin verran aiheuttaa siellä tulvia ja ongelmia, Virtanen sanoo Ylelle.

Tjäreborgilla on Thaimaan itäpuolella sijaitsevalla Koh Samuin saarella neljä asiakasta. Myrskyn on arvioitu riepottelevan pahiten juuri Siaminlahden puolella sijaitsevia Koh Taon, Koh Phanganin sekä Koh Samuin turistisaaria.

Virtasen mukaan Tjäreborgin hotelleihin on oltu yhteydessä eikä tarvetta evakuointeihin ole.

– Esimerkiksi Koh Samuilla hotellit ovat sanoneet, että ei ole mitään evakuointitarvetta tällä hetkellä, Virtanen sanoo.

Matkanjärjestäjät peruneet retkiä

Matkatoimisto TUI Finlandista kerrotaan, että kaikki meriretket ja huonojen tieolosuhteiden takia joitain muitakin retkiä Thaimaassa ja Vietnamissa on peruttu. TUIlla on Phuketissa ja Krabilla runsaat 1 800 suomalaista ja Vietnamissa noin 300.

TUIn viestintäpäällikön Laura Aaltosen mukaan suomalaismatkailijat eivät ole olleet myrskystä kovin huolissaan.

– Tähän vuodenaikaan trooppiset myrskyt ovat hyvin tavallisia. Toki pitää varovaisuuteen kiinnittää huomiota vähän enemmän, Aaltonen sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa tänään perjantaina.

Myös Tjäreborg on perunut laivaretkiään, koska kaikki vesiliikenne alueilla on pysäytetty.

Lentoliikenne sujuu Virtasen mukaan toistaiseksi ainakin Phuketissa ja Krabilla suunnitelmien mukaan. Koh Samuilla sen sijaan myös lentoliikenne on pysäytetty.

Matkatoimistot ovat lähettäneet alueella oleville suomalaismatkailijoille tekstiviestejä, joissa varoitetaan myrskystä ja kehotetaan seuraamaan hotellin henkilökunnan ohjeita.

Muokattu klo 13.50: Lisätty tieto Aurinkomatkojen hotellin evakuoinnista Khanomissa ja päivitetty Thaimaan meteorologisen viraston myrskyennustetta. Matkatoimisto TUI tarkensi, että kaikkia retkiä ei ole peruttu, vaan ainoastaan meriretket ja joitain muita retkiä huonojen tieolosuhteiden takia.

Lue myös: