18-vuotiaan epäillään pyörittäneen laajaa huumekauppaa Tor-verkossa – "TeknoJeesus" myi huumeita ympäri Suomen Lappia myöten

Huumeita postitettiin, kätkettiin maastoon sekä välitettiin myös kasvokkain.

huumeet
Itä-Uudenmaan poliisin takavarikoimaa kidemäistä MDMA-huumausainetta.
Itä-Uudenmaan poliisin takavarikoimaa kidemäistä MDMA-huumausainetta.Itä-Uudenmaan poliisi

Itä-Uudenmaan poliisi on tutkinut erittäin laajamittaista internetin salatussa Tor-verkossa tapahtunutta huumausaineiden myyntiä ja siihen liittyvää rikoskokonaisuutta, kertoo poliisi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Yhteensä kahdeksaa eri henkilöä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta tai avunannosta siihen. Vangittuna on ollut yhteensä neljä henkilöä, joista kolme on edelleen vangittuna. Pääepäiltyinä rikoskokonaisuudessa ovat 18- ja 21-vuotiaat miehet.

– Miehistä nuoremman eli 18-vuotiaan epäillään käyttäneen Tor-verkossa nimimerkkiä "TeknoJeesus". Se on viranomaisvalvonnan perusteella ollut yksi aktiivisimmista huumausaineiden myyjistä Tor-verkon huumausaineiden myyntiin erikoistuneilla sivustoilla eli niin sanotuilla kauppapaikoilla, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä tiedotteessa.

Poliisi teki elokuussa 2018 iskun 18-vuotiaan asuntoon, josta takavarikoitiin erittäin suuria määriä muun muassa amfetamiinia, ekstaasia, mdma:ta (metyleenidioksimetamfetamiini) ja kokaiinia. Asunnosta takavarikoitiin myös kymmeniä valmiiksi pakattuja, osoitetarroilla varustettua kirjekuoria, joissa kaikissa oli sisällä huumausaineita.

– Kirjeiden vastaanottajien osoitteet olivat joka puolelta Suomea, kaukaisimmat Lapissa asti. Heidät on kuulusteltu esitutkinnan aikana, Jämsä sanoo.

Asunnosta takavarikoitiin yksi käsiase sekä noin 22 000 euroa käteistä rahaa. 18-vuotias otettiin kiinni ja vangittiin. Sen jälkeen 21-vuotiaan miehen epäillään jatkaneen huumausaineiden myyntitoimintaa yhdessä muiden henkilöiden kanssa.

Loput epäillyt otettiin kiinni marraskuun alussa 2018.

Yhteensä poliisi on takavarikoinut esitutkinnan aikana yli neljä kiloa amfetamiinia, noin 3 000 kappaletta ekstaaseja, noin 1,3 kiloa mdma:ta, noin 60 grammaa kokaiinia, 80 grammaa metamfetamiinia ja lisäksi pieniä määriä kannabista, ketamiinia ja lsd:tä.

Maastokätköjä ja Bitcoin-virtuaalivaluuttaa

Lisäksi poliisi on takavarikoinut amfetamiinia, kokaiinia ja ekstaasia kolmesta eri maastokätköstä, jotka löydettiin esitutkinnan aikana.

Esitutkinnan mukaan huumausaineita oli takavarikoitujen aineiden lisäksi ehditty myydä vähintään 160 000 euron arvosta. Huumausainekaupassa oli käytetty maksuvälineenä pääasiassa Bitcoin-virtuaalivaluuttaa ja lisäksi käteistä rahaa.

Poliisi löysi esitutkinnan aikana epäiltyjen käytössä olleita Bitcoin-lompakoita, joiden kautta oli vuoden 2018 aikana kulkenut valuuttaa yhteensä yli 110 000 euron arvosta. Suurin osa Bitcoineista oli tullut Tor-verkon huumausaineiden myyntisivustojen kautta ja osa valuutasta oli kiertänyt sinne uudelleen eli sijoitettu uusiin huumausaine-eriin.

– Huumausaineita epäillään toimitetun ostajille pääasiassa postittamalla ja toimittamalla maastokätköihin. Jonkin verran huumausaineita on luovutettu ostajille myös tapaamisten yhteydessä kädestä käteen, Jämsä kertoo.

Asian esitutkinta valmistui tällä viikolla ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan.