Joukkosurmista tuomitun ruandalaispastorin elinkautista jatketaan – vapauttaminen ei tapahdu vähään aikaan

Ruandalaismies on 12 vuoden aikana käyttäytynyt vankilassa moitteettomasti

Ruandan kansanmurha
Syytetty ruandalaismies Francois Bazaramba Helsingin hovioikeudessa 22. elokuuta 2011.
Syytetty ruandalaismies Francois Bazaramba Helsingin hovioikeudessa 22. elokuuta 2011.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Helsingin hovioikeus jatkaa joukkotuhoista tuomitun ruandalaispastorin elinkautista vankeutta. Ruandalainen Francois Bazaramba on istunut vankeuttaan kohta 12 vuotta.

Bazaramba tuomittiin keväällä 2012 Helsingin hovioikeudessa osallisuudesta Ruandan kansanmurhaan maalis-toukokuussa 1994. Hän myös surmasi henkilökohtaisesti Ruandan tutseja.

Hovioikeuden mukaan Bazaramban teot jo yksittäin puoltavat elinkautista vankeutta. Oikeus on pohtinut myös laajemmin Bazaramban osuutta tutsien surmiin ja pitää kokonaisuutta niin poikkeuksellisen vakavana, että miestä ei voi edes lähiaikoina päästää ehdonalaiseen vapauteen.

Francois Bazaramban tuomio oli aikoinaan ensimmäinen joukkotuhontajuttu Pohjoismaissa. Joukkotuhon tutkinta ja oikeuskäsittely kestivät vuosikausia ja Bazaramba pidätettiin ja vangittiin huhtikuussa 2007.

Bazaramba on suorittanut tuomiotaan moitteettomasti ja hänen vapauttamisen puolesta puhuivat myös hänen henkilökohtainen tilanne. Hän täyttää kohta 70 vuotta.

Vapauttamishakemuksen käsittelyä varten oikeus kävi läpi viranomaisten lausuntoja, jotka sekä puolsivat että vastustivat hänen vapauttamistaan. Oikeus oli päätöksessään yksimielinen.

Bazaramba voi valittaa tuomiostaan korkeimpaan oikeuteen. Hän on alusta alkaen kiistänyt syyllisyytensä ja valittanut tuomiostaan.

Lue myös:

Ruandalaispastorille elinkautinen joukkotuhonnasta