Kolmen hoitajan syytteet hylättiin: 17-vuotias kehitysvammainen jätettiin talvella ulos

Nokian Pitkäniemen sairaalan hoitajat on irtisanottu jo aikaisemmin sairaalasta.

Pirkanmaan käräjäoikeus
Pitkäniemen sairaalan rakennus Nokialla.
Arkistokuva Pitkäniemen sairaalasta. Juha Kokkala / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi kolmen hoitajan syytteet pahoinpitelystä.

Pitkäniemen sairaalassa Nokialla jätettiin joulukuun lopussa vuonna 2016 kehitysvammainen, silloin 17-vuotias poika, ulos ilman päällysvaatteita. Kehitysvammaisten kuntoutusyksikön asiakas ehti olla ulkona yli tunnin. Lämpötila oli nollassa, ja 17-vuotias poika paleli ulkona.

Käräjäoikeuden mukaan tilannetta voidaan arvioida hätävarjelu- ja pakkotilasäännösten nojalla. Käräjäoikeuden mukaan asianomistaja oli ollut väkivaltainen ja kieltäytynyt pukeutumasta ulkona. Kaksi hoitajista joutui lähtemään paikalta pelastamaan hirttäytyvää potilasta.

Hoitajia oli myös kielletty laittamasta kehitysvammaista poikaa sisälle eristyksiin. Heillä oli myös muita potilaita hoidettavana.

Käräjäoikeus ei pitänyt hoitajien menettelyä pakkotilatekona sallittuna, mutta kun huomioidaan esimerkiksi asianomistajan uhkaava käytös, yllättävä kieltäytyminen pukeutumasta ulkona ja työpaikan vähäiset resurssit, vastaajilta ei kohtuudella ole voinut oikeuden mukaan vaatia muunlaista suhtautumista.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi ratkaisut perjantaina. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin pitää korvata perheen oikeudenkäyntikulut ja särystä ja kivusta yhteensä 3 000 euroa korkoineen.

Työntekijät irtisanottiin

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi tapauksesta vuosi sitten. Se teki työntekijöidensä toiminnasta poliisille tutkintapyynnön.

Sairaanhoitopiiri kertoi vuoden 2017 tammikuussa, että kolme työntekijää on jo irtisanottu ja kaksi muuta on saanut varoituksen.

Hallintoylihoitaja Tiina Surakka kommentoi vuosi sitten Ylelle, että toiminta oli lain ja sairaanhoitopiirin eettisten periaatteiden vastaista.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Lue lisää:

17-vuotias kehitysvammainen jätettiin ulos talvella ilman päällysvaatteita – kolmelle sairaanhoitajalle syyte

Henkilökunta jätti kehitysvammaisen ulos ilman päällysvaatteita – sairaanhoitopiiri pyytää poliisia tutkimaan