Pohjois-Norjassa alkoivat uudet helikopterietsinnät kadonneiden suomalaisten löytämiseksi – katso Tromssan poliisin tiedotustilaisuus klo 15

Kadonneet olivat omatoimiretkellä, osallistuivat aiemmin jääkiipeilykurssiin, kertoo opas. Tromssan poliisi kertoo iltapäivällä tiedotustilaisuudessa etsintöjen tilanteesta.

Lumionnettomuudet
Kadonneiden hiihtäjien auto Tamokdalenissa, Norjassa 4. tammikuuta.
Tromssan poliisi kertoo klo 15 alkaen tiedotustilaisuudessaan etsintöjen etenemisestä.

Pohjois-Norjassa on aloitettu uudet helikopterietsinnät kateissa olevien suomalaismiesten ja ruotsalaisnaisen löytämiseksi. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan etsintöihin osallistuu kolme kopteria.

Uutistoimisto NTB kertoo sään olevan tänään merkittävästi parempi kuin aiempina päivinä. Silti ei ole selvää, voidaanko paikalle lähettää myös maastoetsijöitä.

Viranomaisten tietojen mukaan kadonneilla oli mukanaan laite, joka lähettää lumivyöryssä signaalia. Etsinnöissä heidät yritetään paikallistaa tämän signaalin avulla. Yhdestä kopterista arvioidaan alueen lumivyöryriskiä.

Poliisin edustaja sanoo, että kyse on edelleen pelastusoperaatiosta eikä toivosta ole luovuttu.

– Mutta on vähitellen alettava valmistautua siihen, että mahdollisuus löytää joku elossa hupenee, siteeraa NRK Tromssan alueen poliisin edustajaa. Poliisi on luvannut järjestää iltapäivällä tiedotustilaisuuden etsinnöistä.

Armeijan helikopteri saapui Tamokdaleniin 4. tammikuuta.
Terje Bendiksby / AFP

"Riskit tiedossa"

Kolme miestä ja nainen katosivat keskiviikkona iltapäivällä, kun he olivat matkalla Blåbӕrfjelletin 1 440 metrin korkeudella olevalle huipulle. Ryhmän viides jäsen, ruotsalaismies, hälytti apua, kun hän ei tavoittanut ystäviään kännykällään.

Alueella tapahtui katoamisen aikoihin suuri lumivyöry.

Suomalaismiehet olivat Pohjois-Norjassa osallistuttuaan jääkiipeilykurssiin, kertoo kurssin oppaana toiminut Fredrik Aspö STT:lle.

Kurssin jälkeen miehet jäivät vielä Norjaan tekemään omatoimisia hiihtoretkiä.

Aspön mukaan miehet tiesivät retkeen liittyvistä vaaroista ja heillä oli mukana varusteita lumivyöryn varalta.

– He olivat tietoisia lajista ja siihen kuuluvista riskeistä ja toimintatavoista, Aspö sanoo.

Pohjois-Norjan kartta
Yle uutisgrafiikka

Lumivyöryriski haitannut etsintöjä

Svenska Ylen mukaan suomalaismiehet ovat kotoisin Pohjanmaalta. Hufvudstadsbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan yksi kateissa olevista miehistä on suomalaisen Axxell-kansanopiston eräopaskurssin opiskelija ja yksi miehistä on aiemmin opiskellut kansanopistossa.

Norjassa järjestetyn jääkiipeilykurssin järjestämisestä vastasi Aspön mukaan eräopaskurssin opiskelijayhdistys. Kurssi oli tarkoitettu paitsi vanhoille ja uusille opiskelijoille myös sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita eräopasopinnoista.

Jääkiipeilykurssilla oli 10 osanottajaa, joista suurin osa oli suomalaisia. Suurin osa heistä oli lähtenyt kotiin ennen nelikon katoamista.

Kateissa olevat miehet ovat Aspön tietojen mukaan 25-40-vuotiaita ja olivat osittain vanhastaan tuttuja. Osa tapasi ilmeisesti kurssilla, missä miehet tapasivat myös kanssaan kateisiin joutuneen ruotsalaisnaisen.

Kadonneita etsittiin eilen helikoptereiden avulla, mutta etsinnät jouduttiin keskeyttämään illalla. Tromssan alueen poliisi kertoi Twitterissä, että sekä ambulanssi- että sotilashelikopteri joutuivat kääntymään takaisin huonon sään takia.

– Yön aikana ei ole tapahtunut mitään, Tromssan poliisista kerrottiin aamulla.

Etsintöjä ei ole päästy tekemään maalla suuren lumivyöryriskin takia.

Lue myös:

Etsintähelikopterit joutuivat taas keskeyttämään Norjassa kadonneiden etsinnät – omaisia saapunut Tromssaan

Vaikea sää estää Norjan vuoristoon kadonneiden etsinnän

Kolmen suomalaisen laskijan kohtalonhetki Norjassa – NRK: kadonneita ei päästä etsimään tänään

Kolme suomalaista kateissa Norjan tunturialueella Tromssassa – pelätään jääneen lumivyöryn alle