Guardian: Yhdysvallat on kaikessa hiljaisuudessa katkaissut yhteistyön YK:n kanssa ihmisoikeusasioissa

Yhdysvallat ei päästä YK:n ihmisoikeustarkkailijoita maahan tekemään tarkastuksia. Yhdysvallat sanoo silti tukevansa ihmisoikeustoimintaa, kun se kohdistuu muihin maihin.

ihmisoikeudet
Kolme lasta katselee metallisten tankojen läpi, toisella puolella vihreäasuisia miehiä.
Siirtolaislapsia Meksikon ja Yhdysvaltojen välisellä raja-aidalla. Yhdysvallat ei päästä ihmioikeustarkkailjoita seuraamaan USA:n toimintaa, jonka seurauksena siirtolaisperheiden jäsenet erotetaan toisistaan.David Peinado / EPA

Yhdysvallat on presidentti Donald Trump valtakaudella alkanut estää YK:n ihmisoikeusvaltuutettujen pääsyn tekemään tarkastuksia Yhdysvalloissa. Asiasta kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole kertoneet yhteistyön päättymisestä julkisuuteen.

Yhteistyön päättyminen ilmenee siten, ettei Yhdysvallat ole vastannut yhteenkään YK:n erikoisraportoijan tiedusteluun sitten viime vuoden toukokuun. Tiedusteluja on kyseisenä aikana tehty ainakin 13.

YK:n tarkastajien vierailuille ei ole annettu lupia koko presidentti Trumpin valtakauden aikana, eli vuoden 2017 alusta lähtien.

Järjestelmä estää omiin kansalaisiin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset

YK:n ihmisoikeustarkkailijoiden järjestelmä luotiin toisen maailmansodan jälkeen estämään valtioiden omiin kansalaisiinsa kohdistamat ihmisoikeusloukkaukset.

Yhdysvallat on aiemmin tukenut järjestelmää, joskin on jättänyt sen ulkopuolelle maan omat vankilat sekä Guantanamon sotilasvankilan.

YK:n tarkkailijat seuraavat erilaisten perusoikeuksien toteutumista. Tarkkailijoita on nimetty seuraamaan esimerkiksi köyhyyden vähentämistä, siirtolaisuutta, mielipiteenvapautta ja oikeuslaitosta.

Edellisen presidentin Barack Obaman aikana Yhdysvaltoihin tehtiin 16 tarkastusvierailua.

Asunto-oloja tarkkaileva Leilani Farha kertoo Guardianille, että Obaman aikaan hänen toimistonsa teki viisi tiedustelua USA:n hallinnolle, ja kaikkiin tuli vastaukset "ajallaan, perustellusti ja rakentavassa hengessä, vaikkakaan kaikesta ei oltu samaa mieltä".

Guardianin tietojen mukaan tarkkailijat ovat halunneet tulla Yhdysvaltoihin selvittämään esimerkiksi Meksikon rajalla tapahtuvaa perheiden hajottamista.

Lisäksi tietoja olisi haluttu esimerkiksi transsukupuolisen aktivistin saamista murhauhkauksista Seattlessa sekä Etelä-Dakotassa annetusta kuolemantuomiosta, jonka epäillään olleen seurausta homovastaisista asenteista. YK ei ole saanut tiedusteluihinsa ja vierailupyyntöihinsä vastausta.

"Yhteistyö sopii muissa maissa"

Yhdysvaltain ulkoministeriö on vastannut Guardianin kyselyyn politiikan muuttumisesta.

Ministeriö ei kerro, mistä syystä politiikka on muuttunut tai että onko kyseessä pysyvä muutos.

Ulkoministeriön tiedottaja vakuuttaa, että Yhdysvallat on sitoutunut ihmisoikeustarkkailjoiden toimintaan, mutta vain silloin, kun toiminta tapahtuu muissa maissa.

Ulkoministeriön mukaan tarkkailijoiden toiminta on tehokkaasti tuonut julkisuuteen vakavia ihmsioikeusloukkauksia esimerkiksi Iranissa ja Pohjois-Koreassa.

Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen johtaja Jamil Dakwar sanoo maansa lähettävän huolestuttavan viestin maailmalle.

Dakwarin mukaan Yhdysvallat antaa ymmärtää, ettei se kunnioita edes omia ihmisoikeusssädöksiään. Toisaalta maa viestittää muille, että jos ihmisoikeustarkkailijoiden kanssa ei tehdä yhteystyötä, tarkkailijat vain lähtevät pois.

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat jätti tekopyhäksi kutsumansa YK:n ihmisoikeusneuvoston