Hyppää sisältöön

Ruotsissa mahdollinen ebola-tapaus

Expressen-lehden mukaan mies oli oleskellut Burundissa.

Ebolaa vastaan suojautunut terveydenhuollon työntekijä ottaa rokotetta rokotuspiikkiin pullosta. Kuva: Mark Naftalin / Unicef

Ruotsissa epäillään ebola-tartuntaa yhdellä potilaalla, kertovat Uppsalan alueen terveysviranomaiset (siirryt toiseen palveluun).

Epäily tehtiin Enköpingin sairaalassa. Potilasta hoidetaan Uppsalan yliopiston sairaalassa.

Enköpingin akuuttivastaanotto on toistaiseksi eristetty. Henkilökunta tarkastetaan tartuntojen varalta.

Potilaan sairauden laatua selvitetään testeillä, joiden tuloksia odotetaan tänä iltana.

Expressen-lehden (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan potilas oli tullut Ruotsiin kolme viikkoa sitten Burundista. Hän oli saanut oireita, jotka olivat yhteensopivia ebola-tartunnan kanssa.

Uppsalan sairaalan johtava lääkäri Mikael Köhler kertoo Expressenille, että potilaalla oli verisiä oksennuksia ja ulosteita. Samoja oireita on tosin muillakin sairauksilla, joten ebola-tartunta ei ole suinkaan ainoa diagnoosivaihtoehto.

Köhlerin mukaan tartunnan saamisesta voi kestää useita viikkoja ennen kuin potilas saa taudin oireita. Silti ebolan todennäköisyys ei ole suuri.

– Riski on melko pieni, koska hän ei ole ollut alueella, missä tautia on esiintynyt, mutta oireet ovat samankaltaiset. Siksi meidän on käsiteltävä tapaus huolellisesti, hän sanoo.

Ebola on vaarallinen verenvuototauti, jota on tavattu etenkin Kongon demokraattisessa tasavallassa, joka on Burundin naapurimaa. Taudin kuolleisuus on suuri.

Lue myös:

Tyksin ylilääkäri: Ruotsin ebola-epäily ei aiheuta valmiuden nostoa

4.1.2019 klo 15:01 - Keskustelu on suljettu, koska osa keskustelijoista ei noudattanut Ylen keskustelusääntöjä.