1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Golden Globe

Golden Globe -palkinnot jaetaan yöllä – putsaako Lady Gaga palkintopöydän, ja kuinka käy Jasper Pääkkösen elokuvan?

Palkintogaalan juontajat eivät aio puhua politiikasta, sillä kaikki ovat siihen kyllästyneitä.

Lady Gaga esittää musiikkiurasta haaveilevaa Allya elokuvassa A Star Is Born. Kuva: Warner Bros

Viime vuoden parhaita elokuvia ja tv-sarjoja palkitaan Los Angelesissa Golden Globe -gaalassa, joka alkaa yöllä klo 3 Suomen aikaa. Palkinnot jakaa Yhdysvalloissa asuvista ulkomaisista toimittajista koostuva Hollywood Foreign Press Association jo 76. kertaa.

Tällä kertaa eniten ehdokkuuksia on saanut komedia Vice, joka on ehdolla kuudessa kategoriassa. Komedia kertoo ex-presidentti George W. Bushin varapresidentistä Dick Cheneysta.

Illasta odotetaan kuitenkin poptähtenä paremmin tunnetun Lady Gagan juhlaa. Hänen debyyttinsä valkokankaalla elokuvassa A Star Is Born on kerännyt paljon kehuja ja hänelle povataan parhaan naisnäyttelijän palkintoa.

Hänen vastanäyttelijänsä Bradley Cooperin esikoisohjaus on ehdolla kaikkiaan viiden palkinnon saajaksi. Esimerkiksi parin esittämä kappale Shallow on jo kansainvälinen hitti ja sen uskotaan voittavan parhaan kappaleen palkinnon.

Vaikka kyseessä on Lady Gagan elokuvadebyytti, hän on jo pokannut Golden Globe -palkinnon parhaasta naispääosasta American Horror Story -tv-sarjassa vuonna 2016.

Kansainvälistä uraa viime vuosina tehnyt Jasper Pääkkönen näyttelee BlacKkKlansmanissa muun muassa Adam Driverin ja Topher Gracen rinnalla. Kuva: UPI Media

Suomalaisittain riittää jännitettävää, saako elokuva BlacKkKlansman Golden Globe -palkintoja. Elokuvassa näyttelee Jasper Pääkkönen, vaikka hänelle ehdokkuutta ei irronnutkaan.

BlacKkKlansman on edolla neljässä eri kategoriassa. Se kisaa parhaan draamaelokuvan palkinnosta ja Spike Lee on ehdolla parhaaksi ohjaajaksi.

Kaikki ehdokkaat Golden Globen sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Politikoinnit sikseen

Vuosi sitten Golden Globe -gaalaa vietettiin poikkeuksellisissa merkeissä. Hollywoodia kuohutti tuolloin seksuaalisen häirinnän skandaalit ja tämän takia juhlatilaisuuteen tulleet naiset pukeutuivat mustaan.

Tällä kertaa skandaalit ja etenkin politikointi halutaan jättää taka-alalle. Näin ovat luvanneet ainakin gaalan juontavat näyttelijät Sandra Oh ja Andy Samberg Hollywood Reporter -lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Yleensä juontajat ovat sivaltaneet poliitikoita ainakin vähän spiikeissään.

Sambergin mukaan politiikan ulkopuolelle jättämisellä ei haluta väheksyä monia masentavia asioita, joita maailmassa tapahtuu. Rankkoina aikoina tarvitaan myös positiivisuutta.

– Kaikki ovat masentuneita ja siksi on hyvä, että kaikki voisivat hetken ajan nauraa ja juhlia, Samberg sanoo.

– Minua ei kiinnosta puhua Trumpista, vaan haluan tuoda esiin todellista muutosta, lisää Oh.

Näyttelijät Sandra Oh ja Andy Samberg juontavat Golden Globe -gaalan. Kuva: Chelsea Lauren / AOP

Golden Globe -gaalaa ensimmäistä kertaa juontava Sandra Oh on itsekin ehdolla palkinnon saajaksi. Hänen tähdittämänsä Killing Eve on ehdolla parhaaksi tv:n draamasarjaksi ja hän parhaaksi naisnäyttelijäksi tv:n draamasarjassa.

Juontajien lupaus iloisesta juhlinnasta saattaa hyvinkin toteutua, sillä Golden Globe on tapahtumana huomattavan rento. Kun Oscar-gaalassa elokuvaväki istuu teatterissa kolme tuntia, Golden Globen yleisö nauttii pöydissä illallista juomineen.

Yhdysvalloissa Golden Globe on yksi seuratuimmista gaaloista, joten luvassa on ainakin tähtiloistetta näyttävien pukujen kera. Palkinnot antavat myös osviittaa Oscar-palkintojen saajista.