Henkilökunta uupumuksen partaalla Pohjois-Kymen sairaalassa – luottamusmies kanteli aluehallintovirastoon

Luottamusmies Paula Werningin mukaan päivystyksessä tehdään jatkuvasti töitä liian pienellä porukalla.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Pohjois-Kymen sairaalan käytävä
Juha Korhonen / Yle

Hoitohenkilöstön uupuminen ja huoli potilasturvallisuudesta Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa on poikinut kantelun Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Kantelun on tehnyt sairaalan päivystyksessä työskentelevä Paula Werning, joka on myös ammattiliitto Tehyn luottamusmies ja SDP:n Kouvolan kaupunginvaltuutettu.

Kantelun mukaan henkilökuntaa on aivan liian vähän, ylitöitä tehdään paljon ja henkilöstö on uupumuksen partaalla. Se on Werningin mukaan jo riski työ- ja potilasturvallisuudelle.

Luottamusmies: Vajaita vuoroja jatkuvasti

Henkilöstövaje päivytyksessä on Werningin mukaan noin 5-6 hoitajan suuruinen. Kolmen viikon jaksossa on tyypillisesti ollut noin 70-100 työvuoroa, jossa on ollut liian vähän työntekijöitä.

Sairaalassa on ollut viime vuosina muutenkin paljon muutoksia. Perusterveydenhuollon päivystys siirtyi vuosi sitten Kouvolan kaupungilta sairaanhoitopiiri Carealle. Samalla Kouvolasta loppui erikoissairaanhoidon päivystys ja leikkaukset.

Muutosten arvioitiin vähentävän päivystyksen potilasmääriä, mutta näin ei ole luottamusmies Werningin mukaan tapahtunut.

– Potilaita on yhtä paljon kuin ennenkin ja he ovat vielä raskaammin hoidettavia perusterveydenhuollon potilaita. Yhdellä hoitajalla saattaa olla jopa 10 petipotilasta ja työkuorma on aivan älytön. Ihmiset ovat uupuneita ja joka vuorossa mennään äärirajoilla, Werning kertoo.

Myös uuden, vuodenvaihteessa aloittaneen sote-kuntayhtymän eli Kymsoten valmistelu on syönyt Werningin mukaan henkilökunnan voimia. Hän kritisoi myös sitä, että uuteen tieto- ja potilasjärjestelmään perehdyttäminen on ollut puutteellista.

Ylilääkäri: Potilasturvallisuudesta ei tingitä

Päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio myöntää, että päivystyksen henkilöstö on ollut ajoittain tiukoilla niin Pohjois-Kymen sairaalassa kuin keskussairaalassakin.

Pahoja ruuhkia syntyi Salmion mukaan paljon varsinkin vuosi sitten, kun influenssa toi paljon potilaita päivystykseen.

– Ruuhkia on ollut ajoittain, mutta on ollut myös rauhallisempia päiviä. Se päivystyksen luonne. Mutta ei lisähenkilöstöstä olisi haittaakaan, sanoo Salmio.

Salmio ei allekirjoita Werningin näkemystä, että henkilöstövajaus olisi jo riski työ- ja potilasturvallisuudelle.

– En näkisi tilannetta ihan näin synkkänä. Ilman muuta potilaat ovat etusijalla eikä olla liikuttu millään riskirajoilla.