1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotimaiset elokuvat

Kotimainen elokuva oli viime vuonnakin merilappilaisten mieleen

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja oli viime vuoden katsotuin elokuva sekä Kemin että Tornion elokuvateattereissa. Edellisvuoden Tuntemattomalle sotilaalle se hävisi katsojamäärässä kuitenkin kirkkaasti.

Kuva: Solar Films / Marek Sabogal

Tuomas Kyrön romaaniin perustuvan, Tiina Lymin ohjaaman ja Heikki Kinnusen tähdittämän Ilosia aikoja, Mielensäpahoittajan näki Tornion Bio Rexissä 3600 ja Kemin Kinopirtissä 1800 katsojaa.

Torniossa kolmen katsotuimman joukossa olivat myös Mamma Mia! Here We Go Again sekä Bohemian Rhapsody. Kemissä kakkos- ja kolmossijalle kipusivat elokuvat Olavi Virta ja Oma maa.

Helmikuun puolivälissä ovensa avannut Kemin Kinopirtti pääsi kävijätavoitteeseensa viime vuonna 22 000 katsojalla.

– Laskimme, että ensimmäisen vuoden aikana saamme 21 000 kävijää. Kymmenen ja puolen kuukauden aikana meille kertyi noin 22 000 kävijää, joten tavoite ylittyi hieman, sanoo Kinopirtin yrittäjä Juha Åman.

Tornion Bio Rexissä katsojia oli 58 420. Kävijämäärä jäi 18 % edellisvuodesta. Teatterivastaava Ari Vuolukan mukaan pieni lasku oli miltei odotettavissa.

– Tuntematon sotilas ja Napapiirin Sankarit 3 vetivät vuonna 2017 runsaasti suurta yleisöä. Tuntematon sotilas keräsi yksistään lähemmäs 10 000 katsojaa. Näihin määriin oli vaikea päästä kuluneena vuonna.

Teatterivastaava Ari Vuolukan mukaan kotimaiset elokuvat vetävät perinteisesti hyvin katsojia erityisesti pienissä kaupungeissa ja varsinkin pohjoisessa.

– Kotimaiset tuotannot ovat suosittuja. Niille löytyy katsojia laajalti. Kansainvälisetkin tuotannot toki kiinnostavat, mutta kotimainen menee helposti niiden ohi. Alueen ikärakenne on siihen varmastikin yksi syy.

Ari Vuolukka uskoo, että Torniossa elokuvateatteri houkuttelee suomalaisilla, ruotsiksi tekstitetyillä elokuvilla länsinaapuristakin paitsi suomen- myös ruotsinkielisiä katsojia.