1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuntaliitosalue Vehmersalmella toivotaan asukastuvan säännöllistä aukioloa

Asukastupa toisi ikäihmisille monenlaista virikettä.

Lyhyet
Läheltä
Yle

Kuntaliitosten suosio on vähentynyt. Viime vuonna kuntaliitoksia ei tehty lainkaan eikä liitoksia ole tulossa tänäkään vuonna. Tutkijat arvioivat syyksi epätietoisuuden sote- ja maakuntauudistuksesta.

Vuonna 2005 Kuopioon liitetyllä Vehmersalmella kaivattaisiin ainakin asukastuvan toimintaan säännöllisyyttä, sillä sen pätkittäisyys on vanhemmalle väestölle ongelma.

– Asukastupa on ollut hyvässä suosiossa ja sieltä löytyy monenlaista virikettä, minkä takia toivon kaupungilta ratkaisua siihen, että asukastupa saataisiin toimimaan niin, että se on joka päivä auki, toivoo vehmersalmelainen Ate Savolainen. Hän on myös Kuopion perusturva- ja terveyslautakunnan jäsen.

Savolaisen mukaan seniorit saavat apua kotiinsa ja syrjäseudulla usein naapuri on se, joka auttaa ja katsoo että puut on kannettu ja tie on lingottu.

– Maaseudulla ja syrjäseudulla on ikäihmisiä jotka kaipaisivat kanssakulkijaa, mutta toisaalta he ovat sellaisia, jotka haluavat asua paikkakunnalla eivätkä välttämättä koe sitä huonona asiana.

Kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Pekka Häkkinen pitää epäkohtana kuntouttavien pienten yksiköiden puuttumisen.

– Epäkohta on että jos tältä kylältä vaikka Maija käy KYSissä isossa leikkauksessa ja lähtee kuntoutumaan, hän ei pääse tähän meidän omalle kylälle vaan hänet viedään Tuusniemelle, Karttulaan tai Juankoskelle. Kun miettii, että kun omaisten pitäisi päästä näkemään niin nämä on hankalia tilanteita. Tämä varmaan hiertää vähän joka puolella.

Vehmersalmen pitäjäraadin puheenjohtajan Juha Immosen mukaan nuoret eivät ole tyytymättömiä harrastusmahdollisuuksiin Vehmersalmella, vaikka kantakaupungissa tarjontaa onkin huomattavasti enemmän.

– Nuorilta on tullut jonkin verran uusia ideoita, joita pitäjäraati on toteuttanut, kuten urheiluvälineiden hankintoja. Nuorten edustus olisi kuitenkin toivottavaa suunnitteluryhmiin. Nuorten kannalta merkittävin tekijä on Vehmersalmen koulun toiminnan jatkuminen sulkemisaikeista huolimatta, toteaa Immonen.

Lue seuraavaksi