Herätys: Eläkeiät kohoavat halki mantereen, politiikan kentille nousi uusia ilmauksia, Suomi jyräsi lätkänuorten MM-finaaliin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vanhus kävelee rollaattorin kanssa.
Henrietta Hassinen / Yle

Euroopassa eläkeikä loittonee kahta maata lukuun ottamatta kaikkialla

Euroopan maat nostavat eläkeikää, koska väestön vanhetessa huoltosuhde heikkenee kaikkialla. Tulevaisuudessa yhä useampi eurooppalainen jatkaakin töissä liki 70-vuotiaaksi. Kaksi maata toimii kuitenkin toisin: Puola ja Sveitsi ovat päättäneet laskea eläkeikää.

Nuoret Leijonat juhlii Sveitsiä vastaan.
AOP

Suomen kiekkonuoret murskaavalla tavalla MM-finaaliin

Nuorten Leijonien joukkue marssi mykistävän ylivoimaisen esityksen jälkeen finaaliin Kanadassa pelattavissa MM-kilpailuissa. Välierissä Sveitsi kaatui peräti 6-1. Ottelu ratkesi käytännössä jo ensimmäisen erän ilotulituksessa, kun Suomi teki vajaassa kahdeksassa minuutissa neljä maalia. Maaleista voi herkutella tämän linkin takaa. Välierässä Suomen tähtipelaajat esittivät turnauksen selvästi parasta peliään. MM-turnauksen päätösottelussa Suomea vastaan luistelee Yhdysvallat. Finaali pelataan varhain sunnuntaina kello 3 alkaen. Peliä voi seurata suorana TV2:lta tai Areenasta.

Kuvassa yönäkymä pakohuoneen ulkopuolelta.
Marcin Bielecki / EPA

Viisi teiniä sai surmansa pakohuonepelin tulipalossa Puolassa

Viisi teini-ikäistä tyttöä on saanut surmansa pakohuonepelissä sattuneessa tulipalossa Puolassa Koszalinin kaupungissa. Palon syttymissyystä ei vielä ole tietoa. Nuoret olivat olleet juhlimassa syntymäpäivää.

Pakolaista autetaan laivaan.
Vuonna 1974 rakennettu Open Arms -laiva pelasti joulun alla vuorokauden aikana yli 300 ihmistä kumiveneistä Libyan rannikolla.Olmo Calvo

Kuvareportaasi siirtolaisia auttavan laivan matkasta Välimereltä

Välimerellä purjehtivien ja Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia avustavien laivojen toiminta on käynyt viime kuukausina koko ajan hankalammaksi, kun Italia ja Malta ovat kieltäneet niiltä pääsyn satamiinsa. Espanjalainen Open Arms -laiva pelasti joulun alla yli 300 ihmistä kumiveneistä Libyan rannikolla, ja Espanja oli ainoa maa, joka tarjoutui ottamaan tulijat vastaan.

Timo Soini vaalivalvojaisissa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini reagoi ennakkoäänestyksen tuloksiin vaalivalvojaisissa Helsingissä huhtikuussa 2011. Vaalien jälkeen puhuttiin 'persujen' saamasta 'jytkystä'.Markku Ojala / AOP

Viime vuosi toi uusia ilmauksia politiikan kentille

Kova puhe kiihtyy politiikassa, ja ulkopuolisten vaalivaikuttamisen pelätään aiheuttavan sekasortoa vaalien ollessa ovella. Viime vuonnakin vallan kammareissa ja porstuassa on kaikunut monenlaista sutkauttelua, poliittista puheenpartta ja myös epäonnistunutta retoriikkaa. Sanankäytön ammattilaiset ruotivat päättäjien puhetta sana sanalta.

Mies juo olutta
Henrietta Hassinen / Yle

Alkoholista kieltäytyminen on tehty lähes mahdottomaksi, sanoo tissutteluun kyllästynyt kirjailija

Runsas tarjonta ja myönteiset mielikuvat alkoholista kasvattavat käyttöä, sanoo alkoholin käytön arkipäiväistymistä luotaavan kirjan tekijä Ani Kellomäki. Hänen mukaansa varsin moni mielestään hyvää elämää elävä käyttää kuin huomaamattaan liikaa alkoholia. "On helppo ajatella olevansa turvassa, jos pysyttelee kimaltavammissa juomissa tai artesaanioluissa", kirjailija toteaa.

Pakkasta koko maassa, huomenna lauhtuu ainakin lännessä

Lauantain sääennuste.
Yle Sää

Tänään lauantaina sää on talvisen pilvinen ja pakkasta on koko maassa. Paikoin saattaa sataa vähän lunta tai jopa jäätävää tihkua. Poutaisinta on länsirannikolla jossa aurinko pääsee paistamaan ainakin paikoin. Huomenna sunnuntaina sää lauhtuu lännestä alkaen. Samalla tuuli voimistaa ja lämpötila nousee plussan puolelle. Suurimmassa osassa maata on kuitenkin pakkasta vielä huomennakin. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.