Entisen yhdysvaltalaissotilaan pidätys Venäjällä hämmentää – onko jopa neljän maan kansalainen vakooja vai diplomaattinen pelinappula?

Venäläisen turvallisuusviranomaisen mukaan mies sai salaisia tietoja muistitikulla. Perheen mukaan hän oli Moskovassa häävieraana.

vakoilu
Paul Whelan
Yhdysvaltain merijalkaväen entinen sotilas Paul Whelan on pidätetty Venäjällä vakoilusta epäiltynä.Whelanin perhe / EPA

Entisen yhdysvaltalaissotilaan pidätys Moskovassa uhkaa kiristää Venäjän välejä Yhdysvaltoihin ja Britanniaan. Venäjä kertoo epäilevänsä miestä vakoilusta.

Pidätetty mies on Yhdysvaltain, Britannian, Irlannin sekä mediatietojen mukaan myös Kanadan kansalainen. Yhdysvaltain ja Britannian ulkoministerit ovat ilmaisseet huolensa pidätyksestä.

– Yksittäisiä ihmisiä ei pidä käyttää diplomaattisen painostuksen pelinappulana, Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Huntin mukaan Britannia selvittää, onko pidätykselle perusteita. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi puolestaan vaativansa miehen välitöntä vapauttamista, mikäli pidätyksen syy osoittautuu asiattomaksi.

Pidätetty on itse kiistänyt syyllisyytensä ja on pyytänyt konsuliapua ainakin Yhdysvalloilta, Britannialta ja Irlannilta. Jos hänet todetaan syylliseksi, häntä uhkaa 10–20 vuoden tuomio.

"Ei ollut kiinnostunut kauniista venäläistytöistä"

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB pidätti Paul Whelanin Moskovassa viime viikon perjantaina vakoilusta epäiltynä. FSB ei ole kertonut tarkemmin, mitä se epäilee Whelanin tehneen.

Venäläisen tietotoimisto Rosbaltin (siirryt toiseen palveluun) turvallisuuspalvelulähteen mukaan Whelan olisi otettu kiinni itse teossa. Lähteen mukaan Whelan sai Metropol-hotellissa vain hetkeä ennen pidätystä venäläiseltä henkilöltä muistitikun, joka sisälsi turvallisuuspalvelun työntekijöiden henkilötietoja.

Lähteen mukaan Whelan olisi jo vuosia yrittänyt olla yhteydessä Yhdysvaltain tiedustelua kiinnostaviin venäläisiin sosiaalisessa mediassa. FSB alkoi lähteen mukaan epäillä häntä vakoojaksi, koska hän "ei ollut kiinnostunut kauniista venäläistytöistä vaan joi mieluummin netissä tapaamiensa miesten kanssa."

Tietotoimiston väitteiden todenperäisyyttä ei ole vahvistettu muista lähteistä.

Ei osaa venäjää, pitää vodkasta

Kanadassa brittivanhempien lapsille syntynyt Paul Whelan on 48-vuotias entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas. Hän työskentelee ajoneuvojen osia valmistavan BorgWarner-yhtiön turvallisuuspäällikkönä.

Whelanin perhe on kiistänyt, että hän olisi vakooja. Perheen mukaan hän oli matkustanut Venäjälle osallistuakseen entisen palvelustoverinsa ja venäläisen naisen häihin. Sulhanen oli toivonut Venäjää tuntevalta Whelanilta apua, Whelanin veli kertoi BBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Whelan oli käynyt Venäjällä useasti, ja hänellä on kymmeniä venäläisiä kontakteja Facebookia vastaavassa Vkontakte-palvelussa. Osa kontakteista työskentelee IT-alalla tai heillä on yhteyksiä puolustus- ja turvallisuusaloille.

Sanomalehti Financial Timesin toimittajan (siirryt toiseen palveluun) haastattelemat kontaktit kertoivat, etteivät he olleet nähneet Whelania vuosiin eikä tämä puhunut venäjää. Erään kontaktin mukaan Whelan pitää venäläisestä vodkasta, Muksis-lastenkirjahahmosta sekä karvahatuista.

Sanomalehti New York Timesille (siirryt toiseen palveluun) puhuneet tiedustelupalvelu CIA:n entiset työntekijät eivät usko, että Whelan olisi vakooja. Heidän mukaansa CIA:n työntekijät esiintyvät yleensä Venäjällä diplomaatteina, jotta heitä ei voi vangita pitkiksi ajoiksi diplomaattisen koskemattomuuden takia.

Heidän mukaansa Venäjällä on myös tapana väärentää todistusaineistoa etenkin vakoilutapauksissa.

Suunnitelmissa vankien vaihto?

Whelanin pidätys vaikeuttaa entisestään Venäjän hankalia suhteita Yhdysvaltoihin ja Britanniaan. Yhdysvallat syyttää Venäjää sekaantumisesta vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Britannia taas uskoo, että Venäjän sotilasturvallisuuspalvelu GRU yritti myrkyttää entisen vakoojan Sergei Skripalin ja tämän tyttären viime vuoden maaliskuussa Salisburyssä. Venäjän on kiistänyt molemmat syytökset.

Jotkut asiantuntijat ovat epäilleet, että Venäjä haluaa vaihtaa Whelanin Yhdysvalloissa vangittuun Maria Butinaan. Butina on myöntänyt syyllistyneensä laittomaan poliittiseen vaikuttamiseen Venäjän puolesta.

Butina oli luonut suhteita republikaanipuoluetta lähellä oleviin tahoihin, kuten kansalliseen kivääriyhdistykseen.

Lue myös:

Aseista innostunut opiskelija Siperiasta vai salainen agentti? Yhdysvalloissa pidätetyn Maria Butinan tarina kuohuttaa

Venäjän turvallisuuskoneisto otti nuoret erityistarkkailuun – Ihmisoikeusaktivistit syyttävät ääriliikkeiden tehtailusta
Bellingcat: Myös toinen Salisburyn myrkytyksestä epäillyistä oli nimetty Venäjän sankariksi – entisten naapurien mukaan isoäidillä on kuva Putinista ojentamassa mitalia

Bellingcat sanoo tunnistaneensa toisen Skripalien myrkytyksestä epäillyn henkilöllisyyden: "Sotilaslääkäri Miškin"