USA:n keskuspankin pääjohtaja Powell pitää kiinni virastaan, vaikka presidentti Trump käskisi hänen lähteä

Julkisuudessa on arvioitu presidentti Donald Trumpin valmistelevan Yhdysvaltain keskuspankin FED:in pääjohtajan Jerome Powellin erottamista.

Yhdysvaltain keskuspankin FED:in pääjohtaja Jerome Powell Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Pääjohtaja Jerome Powell sanoo olevansa valmis tapaamaan presidentti Donald Trumpin, mutta tällaista tapaamista ei ole valmisteltu. Kysymykseen, eroaisiko hän, jos presidentti käskisi, Powell vastasi lyhyesti yhdellä sanalla:

– En.

Paneelikeskustelussa Atlantassa Powell selvensi keskuspankin ja Valkoisen talon suhdetta.

– Yhdysvaltain keskuspankki on vahva, poliittisesta ohjailusta vapaa yksikkö, joka ei ota ohjeita vastaan Valkoisesta talosta.

Ennen joulua Yhdysvalloissa alkoivat liikkua huhut, joiden mukaan presidentti Trump valmistelisi Powellin erottamista, koska Trump ei kannata FED:in ratkaisuja korottaa Yhdysvaltain korkotasoa talouden kuumenemisen estämiseksi.

Keskuspankki nosti korkotasoa neljä kertaa vuonna 2018. Alkaneelle vuodelle koronnostoja on suunniteltu kaksi.

Trump itse nimitti Powellin

Presidentti Trump on purkanut kiukkuaan pääjohtaja Powelliin, vaikka presidentti itse nimitti hänet keskuspankin johtoon runsas vuosi sitten marraskuussa 2017.

Trumpin mielestä rahan hinnan ja saatavuuden rajoittaminen on vastoin Yhdysvaltain talouden etua. Ohjauskorko on nyt 2,25 - 2,50 prosentin vaihteluvälissä.

Yhdysvalloissa työministeriö julkaisu tänään perjantaina uudet kasvuluvut, joiden mukaan markkinoille syntyi joulukuussa yli 312 000 uutta työpaikkaa, paljon odotettua enemmän.