1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump uhkaa julistaa kansallisen hätätilan, jotta rajamuuri saadaan rakennettua nopeasti – Yhdysvaltain hallinto voisi pysyä suljettuna "jopa vuosia"

Presidentti Donald Trumpin mukaan rahoituskiista ei ratkea ennen kuin etelärajan turvallisuus on varmistettu.

Yhdysvaltojen politiikka
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käveli pois tapaamisestaan demokraattien kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa julistaa kansallisen hätätilan, jotta Yhdysvaltain etelärajalle saadaan rakennettua muuri mahdollisimman nopeasti. Trumpin mukaan muuri voitaisiin rakentaa ilman kongressin hyväksyntää.

– Voin tehdä sen, jos haluan, Trump sanoi uutiskanava CNN:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Trump vahvisti myös, että on valmis pitämään Yhdysvaltain hallinnon suljettuna kuukausien tai jopa vuosien ajan. Hänen mukaansa hallintoa ei avata ennen kuin kiista etelärajan turvallisuudesta on ratkaistu.

Trump puhui toimittajille Valkoisen talon pihalla käytyään neuvotteluja hallinnon rahoittamisesta kongressin edustajien kanssa. Yhdysvaltain liittovaltio on ollut rahoituskiistan takia osittain suljettuna jo lähes kaksi viikkoa.

Noin 800 000 liittovaltion työntekijää on jäänyt ilman palkkaa, ja esimerkiksi liittovaltion museoita ja kansallispuistoja on suljettu.

Rahoituskiistan taustalla on näkemyserot Trumpin vaatimasta rajamuurista. Demokraatit vastustavat muuria, mutta Trump ei hyväksy liittovaltion rahoitusta ilman muurin rakennukseen myönnettäviä rahoja.

Demokraateilla on enemmistö kongressin edustajainhuoneessa, kun taas republikaanit pitävät valtaa senaatissa. Liittovaltion rahoituspaketti vaati molempien kamarien hyväksynnän ja presidentin allekirjoituksen.

Osapuolet aikovat neuvotella hallinnon avaamisesta jälleen viikonloppuna.

Lue myös:

Analyysi: Kaksi jäärää ja muuri välissä – Trumpin ja demokraattien valtataistelu kärjistyy uuden kongressin aloittaessa Demokraatit: Ei läpimurtoa neuvotteluissa Trumpin kanssa –”Presidentti käyttää amerikkalaisia panttivankeina rajamuurikiistassa”

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi