Hyppää sisältöön

Venezuelan presidentti jää ilman useiden Amerikan valtioiden tukea

Talouskaaoksessa rämpivän Venezuelan presidentti Nicolas Maduro aloittaa ensi viikolla toisen presidenttikautensa.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro Kuva: Miguel Gutierrez / EPA

Useat Amerikan maat ovat ilmoittaneet, etteivät aio tunnustaa Nicolas Maduron toista presidenttikautta Venezuelassa.

Neljästätoista maasta koostuva niin sanottu Liman ryhmä vaatii, että Maduro luovuttaisi vallan parlamentille kunnes maassa voidaan pitää vapaat vaalit.

– Pääviesti on eittämättä se, että emme tunnusta Venezuelan hallinnon uutta toimikautta, Perun ulkoministeri Nestor Popolizio sanoi maiden ulkoministerien kokouksessa Perun pääkaupungissa Limassa.

– Kehotamme Nicolas Maduroa olemaan astumatta presidentiksi, kunnioittamaan parlamentin toimivaltaa ja siirtämään vallan sinne väliaikaisesti uusiin vaaleihin saakka.

Maduron on tarkoitus vannoa ensi viikolla virkavalansa ja aloittaa toinen kuusivuotinen presidenttikausi. Hänet valittiin toiselle kaudelle toukokuun vaaleissa, joita oppositio boikotoi ja joiden tulosta Liman ryhmä ei ole tunnustanut.

Liman ryhmään kuuluu keskeisiä maita niin Etelä- kuin Pohjois-Amerikastakin, muun muassa Brasilia, Argentiina, Peru, Kolumbia, Meksiko ja Kanada. Ryhmä perustettiin vuonna 2017 sen jälkeen, kun yli 125 ihmistä kuoli Maduron vastaisissa mielenosoituksissa.

Venezuelan talousromahdus ja presidentti Maduron autoritaariset otteet ovat johtaneet levottomuuksiin ja maastapakoon. YK:n arvioiden mukaan yli kolme miljoonaa venezuelalaista on lähtenyt ulkomaille viime vuosien aikana.

Lue myös:

Kaaokseen vajonneessa Venezuelassa voi yhä elää kuin kuningas – juhlat vain on järjestettävä sähköaitojen takana

Tuhannet pakenevat Venezuelasta Brasiliaan ja jäävät jumiin eristyneelle rajaseudulle – Onnekkaimpia pakolaisia lennätetään parempien työmahdollisuuksien äärelle

Analyysi: Venezuelan kriisi syvenee päivä päivältä, eikä jatkokaudelle suuntaavan presidentti Maduron hallitsemasta maasta kannata odottaa hyviä uutisia