Puhemies Paula Risikko: Rikollisten pysyviä oleskelulupia pystyttävä purkamaan helpommin – rikollinen voi olla kansallinen uhka

Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon (kok.) mielestä rikoksiin syyllistyneet pitäisi tarvittaessa lähettää myös takaisin kotimaihinsa, jos he ovat Suomessa kansallinen uhka.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) oli TV1:n Ykkösaamun vuoden 2019 ensimmäinen vieras lauantaina 5. tammikuuta. Kuva: Yle

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) haluaa helpottaa rikoksiin syyllistyneiden oleskeluluvan saajien poistamista Suomesta. Risikon mukaan lakeja tulisi kiristää. Risikko kertoi kannastaan TV1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Risikon mukaan on itsestään selvää, että hädänalaisessa asemassa olevia autetaan.

– Mutta valitettavasti tämä järjestelmä, ja Suomi ei ole mikään poikkeus, antaa mahdollisuuden myös siihen, että järjestelmää myös käytetään väärin.

Risikon mielestä käytössä pitäisi olla kaikki keinot, jotta väärinkäytöksiä ei tulisi.

– Meillä pitää olla mahdollisuus myös purkaa esimerkiksi päätöksiä siitä, että on annettu oleskelulupa. Jopa pysyviä oleskelulupia pitää pystyä purkamaan.

"Lakiin lisättävä kansallinen uhka"

Risikon mukaan tämä vaatii nykyisen lainsäädännön vahvistamista.

– Sinne tulisi lisätä esimerkiksi kansallinen uhka, joka sieltä puuttuu. Jos ihminen on kansallinen uhka, niin hänen oleskelulupansa pitää pystyä purkamaan

Risikon mukaan lisäys tarvitaan koska nykyisin pysyvä oleskelulupa on hyvin vaikea purkaa.

– Tiedän, että tämä on hyvin vaikea aihe, mutta tämä Oulun tapaus on erittäin järkyttävä. Aina rikokset ovat järkyttäviä, mutta kun se kohdistuu lapsiin ja alaikäisiin, se on järkyttänyt koko Suomea.

Risikon mielestä tällaisia tekoja tulisi kyetä ennalta ehkäisemään, mutta kaikkea ei pystytä estämään.

– Mutta pitää muistaa, että näistä seuraa rangaistus. Se pitää olla tiedossa niille, jotka halajaa Suomeen.

– Näistä rikoksista rangaistaan ja tarvittaessa myös lähetetään takaisin kotimaahan. Nämä pitää ymmärtää, koska Suomessa pelataan Suomen lainsäädännön mukaisesti.

Sisäministeri Mykkänen: Voitava karkottaa viipymättä

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kirjoitti lyhytviestipalvelu Twitterissä olevansa samaa mieltä Risikon kanssa.

– Selkeästi kansalliseksi uhaksi muodostunut henkilö voitava karkottaa viipymättä. Selvitämme osana kevään lainvalmisteluohjelmaa.

Mykkänen myös mainitsi vuoden alussa voimaan tulleen ulkomaalaislain muutoksen (siirryt toiseen palveluun). Se nopeuttaa rikollisten karkottamista Suomesta.

Tietyt yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät karkottamispäätökset voidaan panna täytäntöön 30 päivän kuluttua tiedoksiannosta.

Karkottamismenettelyä käytetään maasta poistamiseen silloin, kun henkilöllä on tai on ollut oleskelulupa Suomessa tai EU-kansalaisen oleskelu on rekisteröity.

Puhemies Paula Risikko oli lauantaina TV1:n Ykkösaamun kevätkauden ensimmäisen lähetyksen vieraana.

Juttua on täydennetty sisäministeri Kai Mykkäsen kannanotolla klo 16.01

Keskustelu oli auki klo 18 asti.