Etelä-Thaimaan myrskytuhot jäivät pelättyä vähäisemmiksi – turistisaaret säästyivät pahimmalta

Thaimaan eteläosien lautta- ja lentoliikenne alkoi palautua jälleen toimintaan. Turistisaaret Koh Samui, Koh Phangan ja Koh Tao vaikuttivat säästyneen myrskyn hävitykseltä.

Trooppinen hirmumyrsky
myrskytuhoja
Myrsky kaatoi sähkölinjoja Pak Phanangissa Nakhon Si Thammaratin maakunnassa 4. tammikuuta.EPA

Thaimaan eteläosien lautta- ja lentoliikenne alkoi palautua jälleen toimintaan lauantaina trooppisen myrskyn jälkeen.

Siaminmereltä tullut myrsky iski maihin Nakhon Si Thammaratin maakunnassa Thaimaan itärannikolla perjantaina iltapäivällä paikallista aikaa. Edetessään maalla kohti Andamaanienmerta Pabuk-myrsky heikkeni nopeasti ja laantui trooppiseksi matalapaineeksi.

Myrsky toi rankkasateita ja aiheutti tulvia ja sähkökatkoksia laajoilta alueilla Etelä-Thaimaassa. Myrskytuhot jäivät kuitenkin pelättyä vähäisemmiksi.

Viranomaiset seisauttivat lautta- ja lentoyhteydet lomasaarille myrskyn alettua. Turistisaaret Koh Samui, Koh Phangan ja Koh Tao vaikuttivat säästyneen myrskyn pahimmilta tuhoilta.

– Olen varma, että osa turisteista pääsee lähtemään tänään, kun lautat ja lennot alkavat taas kulkea, paikallinen viranomainen Kittipop Roddon kertoi Koh Samuilta.

Uimakiellot olivat yhä voimassa suosituilla uimarannoilla lauantaina. Myös veneilijöitä kehotettiin pysymään rannassa. Myrskytuulet saattoivat yhä aiheuttaa 3–5 metriä korkeita aaltoja Siaminmeressä ja Andamaanienmeressä.

30 000 ihmistä vietti yön hätämajoituksessa

Kaksi ihmistä sai surmansa myrskyssä. Toinen heistä kuoli puun kaaduttua hänen talonsa päälle.

Toinen kuolonuhri on kalastaja, jonka vene kaatui myrskyssä Pattanin maakunnan alueella. Aluksessa ollut toinen henkilö on kateissa.

Viranomaiset määräsivät kalastusalukset pysymään maissa myrskyn ajan.

Pahimmillaan noin 200 000 ihmistä oli ilman sähköä. Noin 30 000 ihmistä vietti yönsä tilapäismajoituksessa.

Trooppiset myrskyt Thaimaan turistisesongin aikaan ovat harvinaisia. Pabuk oli ensimmäinen trooppinen myrsky kesken sesongin 30 vuoteen.

Lue myös:

Matkanjärjestäjät: Tilanne Thaimaan lomakohteissa on rauhallinen, Aurinkomatkojen asiakkaita evakuoitu hotellista itärannikolla

Thaimaassa asuva suomalaissukeltaja Ylelle: Myrsky näyttää muuttaneen reittiään, ihmiset hamstrasivat ruokaa ja bensaa ennen sitä
Kymmenet tuhannet lomailijat pakenevat Pabuk-myrskyä Thaimaassa – suomalaisturisti: "En tietäisi mitään ilman kaverien viestejä"

Lähteet: STT, AP, AFP, Reuters