Pakohuoneesta pääsee Suomessa pois, vaikka valvoja pyörtyisi

Puolassa viisi kuoli pakohuonepelin tulipalossa.

tulipalot
Pakopelihuoneen mysteerilukko.
Pakopelihuoneen mysteerilukko.Arvo Vuorela / Yle

Pakohuonepelien turvajärjestelyt otetaan Suomessa vakavasti, arvioivat STT:lle puhuneet pakohuoneyrittäjät ja asiantuntijat.

Helsinki Escape Roomin omistaja Yvonne Karsten sanoo STT:lle, että Suomessa turvallisuus on eri tasolla kuin esimerkiksi Itä-Euroopassa.

– Olemme tavanneet suomalaisten pakohuoneomistajien kanssa ja olen saanut käsityksen, että turvallisuus on tärkeä asia kaikille toimijoille.

Suomessa palo- ja pelastusturvallisuus hoidetaan pakohuonepeleissä melko hyvin, arvioi myös Suomen Pelastusalan (SPEK) koulutuspäällikkö Ira Pasi.

– Pääsääntöisesti Suomen tapahtumajärjestäjät ymmärtävät turvajärjestelyiden tärkeyden.

Karstenin mukaan esimerkiksi Helsinki Escape Roomissa on aina käytössä hätänappi, jota painamalla pääsee pois heti. Valvoja myös valvoo peliä kameran kautta.

– Ja hätänappia painamalla huoneesta pitää päästä pois, vaikka valvoja pyörtyisi tai saisi sairauskohtauksen.

Puolassa viisi teini-ikäistä tyttöä kuoli pakohuonepelissä sattuneessa tulipalossa perjantai-iltana. Palossa loukkaantui lisäksi 25-vuotias mies, joka sai vakavia palovammoja.

Tulipalo syttyi pakohuoneessa Koszalinin kaupungissa Pohjois-Puolassa. Palon syttymissyystä ei vielä ole tietoa. Ei ole myöskään tiedossa, miksi tytöt eivät päässeet pois huoneesta.

Karstenin tiedossa ei ole, että pakohuoneissa olisi aiemmin tapahtunut kuolemantapauksia. Hän kuitenkin kehottaa ulkomailla pelaamista suunnittelevia kysymään etukäteen turvajärjestelyistä.

– Jos matkustaa vaikka Itä-Euroopassa, kannattaa muistaa, että laatu on eri kuin Suomessa. Voi kysyä esimerkiksi, onko huoneessa hätänappi- tai avain.

Pieleen voi mennä useampi asia

Suomen pakohuoneisiin ei ole mitään erillisiä lisäsäännöksiä, vaan vaatimukset ovat samat kuin muissa tiloissa, joissa oleskellaan ja asutaan.

– Kun näistä (pakohuonepeleistä) ei ole mitään varsinaisesti säädetty, tulee olla todella tarkka. Hätäpoistumisteiden tulee olla erittäin helposti merkittyjä ja opastettuja, sanoo SPEKin turvallisuusasiantuntija Jari Pouta.

Poudan mielestä tärkeä kysymys Puolan tapauksessa on, mikä tulipalon on aiheuttanut. Kyse voi olla esimerkiksi sähkölaiteviasta.

Spekin koulutuspäällikkö Pasi kommentoi yleisellä tasolla, että suuronnettomuuksissa pieleen menee monesti useampi eri asia.

– Esimerkiksi Venäjällä sattuneessa tuhoisassa Kemerovon kauppakeskuspalossa takaovi oli lukossa, henkilökunta ei osannut toimia eikä palojärjestelmäkään toiminut.

– Kiwa Inspectan tarkastaja on nostanut esille, että vastaavat tulipalot voivat olla Suomessakin mahdollisia. Onnettomuudet voivat johtua tietämättömyydestä tai huoltojärjestelyiden puutteesta. Silmiä ei kannata ummistaa.

Kiwa Inspecta on tarkastus-, testaus-, sertifiointi-, konsultointi- ja palvelualan yritys.

Juttua korjattu kello 18.55: Korjattu SPEKin koulutuspäällikön viimeistä suoraa sitaattia: kyseessä on Kiwa Inspectan tarkastaja, ei Tukesin. Haastateltava korjasi lausumaansa jutun julkaisun jälkeen. Täydennetty loppuun lause siitä, mitä Kiwa Inspecta tekee.

Lue myös: Pakohuoneessa tulipalo – viisi teini-ikäistä kuollut