1. yle.fi
  2. Uutiset

Konstantinopolin patriarkaatti vahvisti Ukrainan ortodoksikirkon itsenäisen aseman

Ukrainan hallinto haluaa irrottaa maan ortodoksit Venäjän vaikutusvallasta. Moskovan patriarkaatti ei tunnusta itsenäistymistä.

Ukraina
Kirkonmiehet kättelevät. Ukrainan presidentti hymyilee taustalla.
Konstantinopolin patriarkka Bartolomeos tervehtii Ukrainan yhdistyneen ortodoksikirkon johtajaa, metropoliitta Epifania. Taustalla seisoo Ukrainan presidentti Petro Porošenko.Mykhaylo Markiv / Pool / EPA

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I on allekirjoittanut asiakirjan, joka myöntää Ukrainan ortodoksikirkolle itsenäisen aseman.

Ukrainan johdolle kirkon itsenäistyminen on tärkeä osa kamppailua Venäjän vaikutusvaltaa vastaan. Ukrainan hallinto pitää Moskovan patriarkaattia Kremlin käsikassarana. Taustalla ovat maiden kireät suhteet Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan oloissa.

Allekirjoitusseremoniassa Pyhän Yrjön kirkossa Istanbulissa olivat läsnä Ukrainan uuden ortodoksikirkon johtaja, metropoliitta Epifani ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko.

Asiakirjan nimi on tomos ja se antaa Ukrainan ortodoksikirkolle autokefaalisen eli itsenäisen paikalliskirkon aseman.

Moskovan patriarkaatti vastustaa kiivaasti Ukrainan uutta itsenäistä ortodoksikirkkoa ja on katkaissut yhteytensä Konstantinopolin patriarkaattiin.

Venäjän ortodoksikirkon edustaja Vladimir Legoida sanoi, että tomos on vain paperi, jonka taustalla ovat poliittiset ja henkilökohtaiset kunnianhimot ja jolla ei ole kanonista eli kirkon sääntöjen antamaa voimaa.

Itsenäisyys satojen vuosien jälkeen

Ukrainan ortodoksikirkko on ollut Moskovan patriarkaatin alaisuudessa vuodesta 1686.

Ukrainassa toimi jo aiemmin kaksi itsenäisiksi julistautunutta ortodoksikirkkoa, joilla ei ollut virallista tunnustusta. 1920-luvulla alkunsa sai Ukrainan autokefaalinen ortodoksinen kirkko ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen perustettiin Kiovan patriarkaatti.

Nämä yhdistyivät nyt uuteen Ukrainan ortodoksikirkkoon, johon liittyi myös osia Moskovan patriarkaatin alaisesta kirkosta.

– Haluan kiittää miljoonia ukrainalaisia, jotka eri puolilla maailmaa vastasivat kutsuuni rukoilla uuden kirkon perustamisen puolesta, presidentti Petro Porošenko sanoi Istanbulissa.

Porošenko lobbasi voimakkaasti uuden kirkon synnyttämiseksi. Onnistuminen voi myös vahvistaa Porošenkon asemia maaliskuun presidetinvaaleissa.

Korjattu kello 17.46 Ukrainan ortodoksikirkon johtajan nimi, siis Epifani ei Epifania.

Aiheesta aiemmin:

Ukrainaan perustettiin itsenäinen ortodoksinen kirkko – Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti myönsi itsenäisen aseman jo lokakuussa 16.12.2018

Venäjän ortodoksinen kirkko katkaisee yhteydet Konstantinopolin patriarkkaan – Venäjä ei sulata Ukrainan ortodoksisen kirkon itsenäistä asemaa 15.10.2018

AP: Venäläishakkerien kohteena myös ortodoksikirkon johtajia – Taustalla Ukrainan ja Venäjän kirkkojen kiista 27.8.2018

Lähteet: AP, Reuters, Tass

Lue seuraavaksi