Herätys: Nuorille Leijonille MM-kultaa, kiistely upseerien työajoista kiihtyy ja koe bussimatka maailman pisimmällä merisillalla

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Anton Lundell suutelee voittopokaalia voittoisan pelin jälkeen.
Anton Lundell suutelee voittopokaalia voittoisan pelin jälkeen.Rich Lam / Getty Images / AFP

Nuorille Leijonille MM-kultaa huikea jännitysnäytelmän jälkeen

Suomi on voittanut jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Leijonajoukkue voitti MM-loppuottelussa todellisen jännitysnäytelmän jälkeen Yhdysvallat maalein 3–2. Pelin ratkaisuosuma syntyi vain vajaat puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua. Sitä ennen Yhdysvallat oli kirinyt tasoihin Suomen 2-0-johdon. Ottelun kaikki maalit voi katsoa täältä. Maailmanmestaruus on Suomelle tämän ikäluokan turnauksissa viides.

Upseerien 18 tunnin työpäivästä voidaan merkitä työajaksi noin 8 tuntia

Kadettialikersantin paraatiasun vyö.
Mauri Ratilainen / AOP

Upseeriliitto vaatii armeijan työaikalain pikaista uudistamista ja kadettikoulun aloituspaikkojen lisäämistä kymmenillä uusilla paikoilla ainakin viiden vuoden ajaksi. Liiton mielestä on kohtuutonta, että 18 tunnin meripalvelus- tai sotaharjoituspäivästä saa vain 8 tuntia työajaksi. Puolustusvoimien johdon mielestä upseereiden määrä kasvaa muun muassa eläkeuudistuksen vuoksi sadoilla läivuosina eikä lisäkoulutukselle ole tarvetta.

Aja bussilla maailman pisimmän merisillan ylitse!

Liikennettä sillalla.
Siltarakennelmaa on kaikkiaan 55 kilometriä. Pääsilta on lähes 23 kilometria pitkä. Jenny Matikainen / Yle

Lokakuussa avattu siltarakennelma Zhuhain ja Hongkongin välillä on kaikkiaan 55 kilometriä pitkä. Se vetää runsaasti turisteja, mutta hongkongilaisia tungokset lähinnä ärsyttävät. Lisää riesaa koituu siltabyrokratiasta ja siitä, että sillalle ei ole asiaa henkilöautolla.

Saudi-Arabia parantaa naisten asemaa: Avioerosta tieto myös naiselle

Saudi-Arabialainen nainen ajaa
Saudi-Arabian naiset ovat saaneet ajaa autoa sunnuntaista lähtien. 30-vuotias Huda al-Badri oli yksi rattiin tarttuneista pääkaupungissa Riadissa.Ahmed Yosri / EPA

Saudimies on tähän asti voinut ottaa vaimostaan salaisen avioeron, jolloin nainen ei välttämättä ole saanut tietoa liiton päättymisestä. Sunnuntaina tilanne muuttuu, kun Saudi-Arabiassa astuu voimaan lainmuutos, joka määrää tuomioistuimet ilmoittamaan naiselle erosta tekstiviestillä. Näin naisten on helpompi vaatia esimerkiksi elatusapua.

Vielä tänään on poutaa

Sunnuntain sääennuste.
Yle Sää

Vielä tänään sunnuntaina sää on poutainen, vaikka Lapin yli liikkuu sateita ja etelässäkin saattaa tulla yksittäisiä lumikuuroja tai jopa jäätävää tihkua. Ensi yönä sää muuttuu selvästi sateisemmaksi, kun lumen ja rännänsekainen rintama liikkuu maan yli itään. Kun rintama on ohittanut Suomen, on maanantai jo aurinkoinen ja poutainen. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.