1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumivyöryt

Yle Norjan turmapaikalla: Helikopterit Blåbærfjelletin yllä ovat hiljenneet

Pohjois-Norjassa kadonneiden kolmen suomalaismiehen ja yhden ruotsalaisnaisen pelastusoperaatio muuttui eilen perjantaina kuolleiden etsintäoperaatioksi.

lumivyöryt
Puolustusvoimien helikopteri etsii kadonneita laskettelijoita Pohjois-Norjassa.
Terje Bendiksby / Lehtikuva

TAMOKDALEN Tänään Tamokdalenin kylässä on hiljaista. Vielä eilen perjantaina kylän äänimaiseman täyttivät helikopterit, jotka etsivät keskiviikkona kadonnutta nelihenkistä hiihtoryhmää.

Enää helikoptereita ei edes näy.

On Tamokdalenissa tosin hiljaisempaa muutenkin.

Koska etsintöjä Blåbærfjelletin tunturin rinteellä jatketaan näillä näkymin aikaisintaan maanantaina, lähtivät etsintäjoukot kotiin. Valmiutta jatkaa etsintöjä pidetään kuitenkin yllä siltä varalta, että sää muuttuisi yllättäen paremmaksi.

Hjälpinsatsen från Tamokdalen leddes från en gård under Blåbärsfjället.
Gustaf Antell / Yle

Viides hälytti apua

Kolmen suomalaismiehen ja yhden ruotsalaisen naisen hiihtämässä ollut ryhmä katosi keskiviikkoiltapäivänä. Joukon viiden jäsen hälytti apua sen jälkeen, kun hän ei enää tavoittanut nelikkoa kännykällä.

Lumivyöryn yhteydessä kadonneen nelikön tavoitteena oli päästä Blåbærfjelletin huipulle, 1 440 metrin korkeuteen.

Eilinen tiedotustilaisuus toi suru-uutisille lopullisen sinetin.

Pohjois-Norjassa sijaitsevan Tromssan poliisipäällikkö Astrid Nilsen kertoi, ettei keskiviikkona kadonnutta hiihtoryhmää enää etsittäisi pelastusoperaation nimellä. Koska katoamisesta oli perjantai-iltapäivänä kulunut jo 38 tuntia, oli kadonneiden löytyminen elossa lääketieteellinen mahdottomuus.

Muutama tunti myöhemmin poliisi kertoi, että iltaa kohti huonoksi muuttunut sää ja lumivyöryjen vaara olivat keskeyttäneet kuolleiksi oletettujen etsinnät kokonaan.

Karttagrafiikka kadonneista laskijoista
Yle Uutisgrafiikka

Lumivyöryvaara estää lentämisen

Tänään lauantaina Tamokdalenissa sataa hiljalleen lunta ja sää on tyyni. Myös eilen oli tyyntä ja iltapäivällä satoi vain kerran.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi poliisin poistaneen lauantaiaamuna kiellon lentää (siirryt toiseen palveluun) Tamokdalenin laakson yli, mutta lumivyöryvaaran vuoksi Blåbærfjelletin rinteiden lähistöllä lentäminen on yhä kielletty.

Sää on täällä etenkin tammikuussa arvaamaton ja lumivyöryjen vaara todellinen. Sää muuttui nopeasti myös aiemmin tällä viikolla.

Perjantain tiedotustilaisuudessa puhuneen Pohjois-Norjan yliopistollisen sairaalan ylilääkärin Mads Gilbertin mukaan talviaikaan Tromssan läänissä vuorilla kuolleiden lukumäärä on liikenteessä kuolleita suurempi. Sää ei kuitenkaan yksin selitä onnettomuuksia.

Koska turisteja saapuu alueelle koko ajan enemmän, on myös vuoristossa kadonneiden määrä noussut kuluneen vuosikymmenen mittaan tasaisesti.

Ja vuoria täällä tosiaan on! Tamokdalenissa ajaessa tie kulkee kirjaimellisesti vuorenhuippujen välissä. Koska päivä on tällä hetkellä lyhyt, ei vuoristomaisemaa ehdi ihailla päiväsaikaan kovin monen tunnin ajan.

Se, että pimeä laskeutuu aikaisin iltapäivällä, ei kuitenkaan vaikuttanut merkittävästi etsintöihin. Poliisin mukaan kaikuluotaimet ja lumivyörylähettimien signaalit toimivat pimeässäkin.

Myös lumivyöryistä kadonneita etsimään tottuneet koirapartiot pärjäävät hyvin pelkkien taskulamppujen valossa.

Inhimillisessä tragediassa työskentelemisen täytyy kuitenkin olla rankkaa, etenkin pimeässä.

Teksti: Gustaf Antell, Svenska Yle

Käännös: Kirsti Karttunen, Yle

Lue myös:

Helikoptrarna har tystnat över Blåbärsfjället

Pohjois-Norjassa alkoivat uudet helikopterietsinnät kadonneiden suomalaisten löytämiseksi – katso Tromssan poliisin tiedotustilaisuus klo 15

Etsintähelikopterit joutuivat taas keskeyttämään Norjassa kadonneiden etsinnät – omaisia saapunut Tromssaan

Vaikea sää estää Norjan vuoristoon kadonneiden etsinnän

Kolmen suomalaisen laskijan kohtalonhetki Norjassa – NRK: kadonneita ei päästä etsimään tänään

Kolme suomalaista kateissa Norjan tunturialueella Tromssassa – pelätään jääneen lumivyöryn alle

Lue seuraavaksi