Hyppää sisältöön

Brasilian hallitus lähetti sotilaspoliisin joukkoja jengiväkivallan riivaamaan osavaltioon

Uudenvuodenpäivänä virkavalansa vannonut presidentti Jair Bolsonaro on luvannut saada rikollisuuden kuriin.

Jengiväkivalta on ravistellut Fortalezan kaupunkia pohjoisessa Cearán osavaltiossa Brasiliassa. Kuva: Jarbas Oliveira / EPA

Brasilian hallitus on lähettänyt sotilaspoliiseja rauhoittamaan levottomuuksia pohjoisessa Cearán osavaltiossa.

Rikollisjengit ovat hyökkäilleet Cearán pääkaupungissa Fortalezassa ja muissa kaupungeissa lukuisia kauppoja, bensiiniasemia, pankkeja ja busseja vastaan.

Taustalla epäillään olevan osavaltion vankiloiden sääntöjen tiukennukset.

Jengejä ärsyttää, että matkapuhelimien signaalit estetään vankiloissa ja vankeja ei enää jaotella vankilaosastoille jengien mukaisesti. Kahden jengin kerrotaan sopineen keskinäisestä aselevosta, jotta ne voivat keskittyä taisteluun viranomaisia vastaan.

Vuoden alusta presidenttinä aloittanut jyrkän linjan oikeistolainen Jair Bolsonaro on luvannut saada Brasiliaa vaivaavan rikollisuuden kuriin, ja tämä on ensimmäinen testi hänen hallitukselleen.

Bolsonaro on luvannut, että poliiseille annetaan hyvin vapaat kädet käyttää tappavaa voimaa ja aselakeja höllätään, jotta kansalaiset voivat aseistautua rikollisia vastaan.

Oikeusministeri Sérgio Moro määräsi 300 sotilaspoliisia Cearán osavaltioon.

Moro toimi aiemmin tuomarina ja johti operaatio Autopesun nimellä tunnettua korruptiotutkintaa. Korruptiotutkinta vei vankilaan myös Brasilian entisen presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan, joka olisi muuten pyrkinyt presidentiksi Bolsonaron vastaehdokkaana.

Brasiliassa istuu kolmanneksi eniten ihmisiä vankiloissa Kiinan ja Yhdysvaltain jälkeen. Vuonna 2016 vankeja oli noin 730 000. Jengiväkivalta on yleistä täpötäysissä vankiloissa, kun huumekaupan hallinnasta kilpailevat ryhmittymät selvittelevät välejään.

Aiheesta aiemmin: