1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kongon demokraattinen tasavalta

Kongossa pelätään väkivaltaisuuksia – presidentinvaalien tulos yhä epäselvä

Kongon demokraattisen tasavallan vaaliviranomaiset ovat ilmoittaneet, ettei vaalituloksia voida julkistaa sunnuntain aikana.

Kongon demokraattinen tasavalta
Vaalimainontaa Kinshasan kadulla.
Vaalimainokset hallitsivat Kongon pääkaupungin Kinshasan katukuvaa.Stefaqn Kleinowitz / EPA

Kongon demokraattisen tasavallan kauan odotettujen presidentinvaalien alustavat tulokset pysyvät yhä hämärän peitossa.

Keskiafrikkalaisen Kongon vaalikomissio on ilmoittanut, että alustavan vaalituloksen julkistaminen lykkäytyy sunnuntain yli. Komissio kertoo saaneen haltuunsa vain alle puolet äänestyslipuista.

Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin presidentinvaalien alustavat tulokset julkistetaan. Vaalikomissio aikoo kokoontua sunnuntain aikana pohtimaan tilannetta.

Kyseessä on jälleen yksi takaisku Kongolle merkittävissä vaaleissa, joita on lykätty jo kahdella vuodella. Vaalijärjestelyjä vaivasivat monenlaiset ongelmat, kuten äänestyslaitteiden ja vaalimateriaalin tuhoutuminen, äänestyksen viivästyminen joillakin Kongon alueilla verenvuotokuume ebolan takia sekä epäilty vaalivilppi.

Jo ennen äänestyspäivää Kongon oppositio syytti istuvan presidentin Joseph Kabilan hallintoa vaalijärjestelyjen kaoottisuudesta.

Väkivaltaisuuksia odotettavissa

Vaalituloksen lykkääntymisen pelätään lisäävän jännitteitä ja väkivaltaisuuksia. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lähettänyt naapurimaahan Gaboniin joukkoja Kongon mahdollisten levottomuuksien varalta.

Uudenvuoden aatonaattona järjestetyissä presidentinvaaleissa valitaan seuraaja 17 vuotta hallinneelle presidentille Joseph Kabilalle, joka ei ole ehdolla.

Ehdokkaita on kaikkiaan 21, joista suosituimmat ovat opposition Martin Fayulu ja Félix Tshisekedi sekä Kabilan sätkynukeksi kuvailtu valtapuolueen Emmanuel Shadary. Kabila on antanut tukensa Sharadylle, jonka EU asetti viime vuonna matkustuskieltoon opposition huonon kohtelun takia.

Presidentinvaalien onnistumista pidetään tärkeänä, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta Kongon ja sen edeltäjän Zairen historiassa, kun presidentti vaihtuu demokraattisesti.

Lue lisää:

Kongon vaalit: Vaalivilppiepäilystä alkanut nujakka vaati kahden ihmisen hengen äänestyspaikalla

Presidentti väitti ebolan leviävän äänestyskoneen näytön kautta, väkivallan uhka korkealla – Näitä 3 asiaa kannattaa seurata Kongon vaaleissa

Kongon historialliset vaalit eivät ota onnistuakseen: vaalimateriaalia tuhoutui tulipalossa ja rahtikoneturmassa

Kongon presidentinvaalit siirtyvät taas: vaalit lykkääntyneet jo kaksi vuotta, tällä kertaa syynä tuhoutuneet äänestyslaitteet

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi