Kysely: Lähes puolet briteistä kannattaa EU:hun jäämistä – May ei edelleenkään halua uutta kansanäänestystä

Britannian parlamentti äänestää erosopimuksesta runsaan viikon kuluttua.

Brexit
Lontoon Big Ben näkyy Union Jack-lipun takaa.
Hannah McKay / EPA

Lähes puolet briteistä haluaisi jäädä Euroopan unioniin, kertoo sunnuntaina julkaistu mielipidekysely.

YouGov-mielipidemittauslaitoksen kyselyssä 46 prosenttia vastaajista kertoi kannattavansa EU:hun jäämistä, kun taas 39 prosenttia sanoi haluavansa Britannian eroavan EU:sta. Loput eivät olleet päättäneet tai eivät halunneet kertoa kantaansa.

Tulos jatkaa viime kuukausina tehtyjen kyselyjen linjalla. Niissä on näkynyt yleisen mielipiteen kallistuminen EU:hun jäämisen kannalle.

Britannian äänestäjäkunta on kuitenkin yhä hyvin jakaantunut.

EU-eroa koskeneessa kansanäänestyksessä vuonna 2016 eroa kannatti 52 prosenttia ja 48 prosenttia vastusti sitä.

Kyselyn oli tilannut Britannian uuden EU-kansanäänestyksen puolesta kampanjoiva leiri. YouGov haastatteli kyselyä varten 25 000 ihmistä.

Britannian on määrä erota EU:sta alle kolmen kuukauden kuluttua, 29. maaliskuuta.

May: Parlamentti äänestää runsaan viikon kuluttua

Pääministeri Theresa May kertoi sunnuntaina, että Britannian parlamentti äänestää Britannian ja EU:n neuvottelemasta erosopimuksesta runsaan viikon kuluttua, todennäköisesti 14. tai 15. tammikuuta.

Sopimuksen läpimeno Britannian parlamentissa on epävarmaa. Joulukuussa May joutui lykkäämään parlamentin äänestystä, kun kävi selväksi, että sopimuksella ei ollut riittävää tukea parlamentissa.

Jos minkäänlaista sopimusta ei saada aikaan, Britannia siirtyy EU:n ulkopuolelle ja sen rajat menevät kiinni käytännössä yhdessä yössä. Tullimuurit nousevat välittömästi.

Joulun alla Britannian hallitus alkoi valmistautua yhä vahvemmin sopimuksettomaan EU-eroon.

Sunnuntaina May toisti aiemman kantansa, että uusi kansanäänestys EU-erosta ei ole tarpeen.

YouGov-kyselyssä 41 prosenttia toivoi äänestäjien voivan ottaa vielä kantaa EU-eroon. 36 prosenttia vastaajista puolestaan arvioi päätöksen kuuluvan parlamentille.

Niistä, jotka ilmoittivat äänestävänsä mahdollisessa uudessa kansanäänestyksessä, 54 prosenttia kannatti EU-jäsenyyden jatkoa. 46 prosenttia puolestaan ilmoitti haluavansa Britannian eroa, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Juttua muokattu klo 14.22 ja klo 15.04: Toisin kuin jutussa ja sen otsikossa kirjoitettiin, enemmistö briteistä ei kertonut haluavansa jäädä Euroopan unioniin vaan lähes puolet.

Lue myös:

Brexit, mutta miten – 5 vaihtoehtoa, joita brittiparlamentin äänestyksen lykkäämisestä voi seurata

Observer: Britanniassa suunnitellaan brexit-päivän lykkäämistä

Britannian liike-elämä kertoo seuraavansa kauhulla poliitikkojen brexit-vääntöä: ”Aika ei riitä kovaan brexitiin valmistautumiseen”
Theresa May sai jälleen osuman, mutta nilkuttaa eteenpäin – hänen brexit-sopimuksensa pysyy aivan yhtä kuolleena kuin se oli tähänkin saakka Brexit-ministeri: Sopimus halutaan, mutta sopimuksettomaan eroon varaudutaan vahvemmin

Lähteet: Reuters, AP