Herätys: Koululaisten keskittymiskyky huonontunut, miten käy Jasper Pääkkösen tähdittämän elokuvan Golden Globeissa, poutasäätä luvassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kännykkä lapsen kädessä koulussa
Opetukseen kuuluu nykyään enemmän digitaitoja ja ilmiöoppimista.Jaani Lampinen / Yle

Ylen kysely: keskittymiskyky huonontunut sekä ala- että yläkoulussa

Ylen kyselyyn vastanneista opettajista yli kahdeksan kymmenestä on sitä mieltä, että oppilaiden keskittymiskyky on huonontunut selvästi viiden viime vuoden aikana. Näin ajattelevat yhtä lailla sekä alakoulujen että yläkoulujen opettajat. Hyvin monen kyselyyn vastanneen opettajan mielestä keskittymiskykyä ovat heikentäneet älylaitteiden runsas käyttö ja jatkuva virikkeiden tulva.

Puolassa palaneen pakohuoneen omistajaa syytetään tulipalovaaran aiheuttamisesta

Ihmiset toivat muistokynttilöitä menehtyneiden teinityttöjen kuolinpaikan edustalle Koszalinissa sunnuntaina.
Ihmiset toivat muistokynttilöitä menehtyneiden teinityttöjen kuolinpaikan edustalle Koszalinissa sunnuntaina.Marcin Bielecki / EPA

Puolalaiset syyttäjät ovat nostaneet syytteen perjantai-iltana palaneen pakohuoneen omistajaa vastaan. Miestä syytetään tulipalovaaran tahallisesta aiheuttamisesta. Palossa Koszalinin kaupungissa Pohjois-Puolassa kuoli viisi teinityttöä. Nuoret menehtyivät häkämyrkytykseen. Viranomaiset ovat sulkeneet 13 pakohuonetta turvallisuussyistä.

Golden Globe -palkinnot jaetaan – miten käy BlacKkKlansmanin?

Jasper Pääkkönen, Zaida Bergroth, Laura Birn ja Samuli Vauramo Golden Globessa.
Jasper Pääkkönen, Zaida Bergroth, Laura Birn ja Samuli Vauramo Golden Globessa.Pete Dhuy

Jokavuotisten elokuva- ja televisioalan Golden Globe -palkintojen jakaminen on alkanut aamuyöstä Suomen aikaa. Spike Leen ohjaama BlacKkKlansman-elokuva – jonka sivuosassa esiintyy suomalainen Jasper Pääkkönen – on ehdolla neljässä palkintokategoriassa, muun muassa parhaan elokuvan ja parhaan ohjaajan kategorioissa.

Liikennetoimijoiden uuden nimet ja englanninkieliset palvelut oikeusasiamiehen syynissä

tyhjä maantie ja liikennemerkki
Matti Myller / Yle

Eduskunnan oikeusasiamiehen toimistossa arvioidaan ainakin eräiden valtion liikennetoimijoiden nimien laillisuus. Suomessa on liikenteenohjaus- ja hallintapalveluiden toimijoita, joilla on monimutkaisia englanninkielisiä nimiä. Oikeusasiamiehen ratkaistavana on täyttääkö yhtiön vieraskielinen ja ainakin osalle kansalaisia ymmärtämisvaikeuksia aiheuttava nimi selkeyden vaatimukset. Oikeusasiamies on jo saanut kantelun Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Traffic Management Finland –nimistä.

Poutainen päivä tiedossa

Maanantain sääkartta.
Yle Sää

Sateet siirtyvät päivän aikana itään ja sää selkenee lännestä alkaen. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan samalla sää pakastuu. Etelässä lämpötilat ovat nollan tuntumassa ja pohjoisessa muutamia asteita pakkasella. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.