1. yle.fi
  2. Uutiset

Egyptin presidentti vihki käyttöön Lähi-idän suurimman kirkon

Uusi katedraali on rakennettu Kairon itäpuolelle alueelle, jonne Egyptin hallinnon on tarkoitus siirtyä tämän vuoden aikana.

kristinusko
Rakenteilla oleva kirkko.
Kristuksen syntymälle omistettu katedraali vihittiin käyttöön Kairon itäpuolella.Khaled Elfiqi

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on vihkinyt käyttöön uuden koptikristittyjen katedraalin Kairon lähellä. Egyptin hallituksen mukaan uusi kirkko on Lähi-idän suurin.

Kristuksen syntymälle omistetussa kirkossa pidetään sunnuntain ja maanantain välisenä yönä jouluyön messu. Koptit viettävät joulua 7. tammikuuta, koska he noudattavat juhlapyhissään juliaanista kalenteria.

Noin kymmenen prosenttia Egyptin väestöstä on koptikristittyjä, mutta vähemmistö kärsii monenlaisesta syrjinnästä. Egyptissä toimivat jihadistijärjestöt, kuten Siinain alueen Isis-järjestö, ovat tehneet useita iskuja kopteja vastaan. Monien koptien mukaan hallitus ei ole suojellut heitä riittävästi väkivallalta.

Presidentti al-Sisi vihki samalla käyttöön uuden moskeijan. Rakennukset ovat nousseet Egyptin uuteen hallintopääkaupunkiin, jota rakennetaan autiomaahan noin 45 kilometriä Kairosta itään. Egyptin keskushallinnon on tarkoitus muuttaa alueelle myöhemmin tänä vuonna.

Lue myös:

Kristityt joutuivat yhä pahempaan pulaan Lähi-idässä − osa yhteisöistä vaarassa jopa kadota

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi