1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Naiset marssivat keltaisissa liiveissä Ranskassa – tavoitteena on palauttaa mielenilmaukset rauhallisiksi

Keltaliivien väkivaltaisia mielenilmauksia on ollut Ranskassa jo kahdeksana viikonloppuna.

mielenosoitukset
Naiset marssivat keltaisiin liiveihin pukeutuneina sunnuntaina Pariisissa.
Ian Langsdon / EPA

Sadat naiset ovat marssineet keltaisiin liiveihin pukeutuneina Pariisissa vastareaktiona väkivaltaisille keltaliivien protesteille. Marssi toteutettiin sunnuntaina, vain päivä lauantain väkivaltaisten mielenilmausten jälkeen.

Jotkut naiset vapauttivat keltaisia ilmapalloja käsistään ja osalla heistä oli lapset mukana vaunuissa. Naisten tavoitteena on kiinnittää huomio protestien syihin, ei mellakointeihin.

– Kaikki tiedotusvälineet raportoivat aina väkivallasta, ja unohdamme ongelmien syyt, sanoi yksi marssijoista, 42-vuotias sairaanhoitaja Karen Marseillesta.

Mielenilmauksia järjestettiin myös muissa Ranskan kaupungeissa. Naiset marssivat Caenissa, Luoteis-Ranskassa, Montceau-les-Minesissa, Itä-Ranskassa ja Toulousessa Lounais-Ranskassa.

Naiset lähtivät liikkeelle, kun talousministeri Bruno Le Maire kehotti lopettamaan keltaliivien levottomuudet. Le Mairen mukaan ne, jotka uskovat demokratiaan, haluavat protestien loppuvan.

Keltaisiin liiveihin pukeutuneita naisia Pariisissa, taustalla näkyy korkea patsas.
Ian Langsdon / EPA

Noin 50 000 ihmistä palasi kaduille Ranskassa lauantaina. Marssit johtivat väkivaltaisiin yhteenottoihin poliisin kanssa.

Keltaliivien protestiliikkeen mielenilmauksia on ollut kahdeksana lauantaina. Alunperin protestit alkoivat, kun ihmiset halusivat vastustaa polttoaineverojen korottamista. Samalla vastustettiin myös korkeita elinkustannuksia ja presidentti Emmanuel Macronin hallintoa, jota on pidetty ylimielisenä ja suuria yrityksiä puoltavana.

Keltaliivien marssit ja väkivaltaiset protestit ovat osoittautuneet Macronin presidenttikauden suurimmiksi haasteiksi. Aluksi hän kieltäytyi antamasta myönnytyksiä, mutta protestit eivät ole loppuneet myönnytysten jälkeenkään.

Joulukuun puolivälissä viikkojen väkivaltaisuuksien jälkeen Macron luopui suunnitellusta polttoaineveron korotuksesta ja lupasi ylimääräistä rahaa vähimmäispalkan saajille sekä veronalennuksia eläkeläisille.

Viime torstaina Odoxa Dentsun julkaisema mielipidekysely osoitti, että 55 prosenttia vastaajista tukee protesteja. Luku on kuitenkin alhaisempi kuin marraskuussa julkaistu, jossa 75 prosenttia tuki niitä. Kannattajien osuus on kuitenkin edelleen tarpeeksi korkealla, joten vastarintaliike pysyy poliittisesti merkittävänä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lue myös:

Ranskassa keltaliivit yrittävät pitää mielenosoitukset liikkeessä – Pariisissa nähtiin jälleen yhteenottoja

Etelä-Ranskassa autoilija kuoli onnettomuudessa keltaliivien valtaamassa liikenneympyrässä

Ranskassa mielenosoittajat jälleen liikkeellä – lähes 100 otettu kiinni

Poliisi pidätti yli 1 700 "keltaliivien" lauantain mielenosoituksissa Ranskassa

Yle seuraa: Ranskan sisäministerin mukaan "keltaliivien" mielenosoitukset hallinnassa, yli 1 300 pidätetty

Analyysi: Kuusi syytä, miksi ranskalaiset aikovat tänään yhä osoittaa mieltään

Ranskassa valmistaudutaan lauantain mielenosoituksiin: 89 000 poliisia, jalkapallo-otteluja peruttu, Eiffel-torni kiinni

Toimittajalta: Ranskan hallitus taipui keltaliivien vaatimuksiin – mutta se tuskin riittää

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi