1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuuba

Guardian: Kuuban mystisten "äänihyökkäysten" syypää saattaa olla sirittävä sirkka

Syyn selviäminen on kestänyt pitkään, sen aikana Kuuban ja Yhdysvaltojen välillä on käyty diplomaattista mittelöä.

Kuuba
USA:n lähetystö Havannassa.
Yhdysvaltain suurlähetystö Havannassa, Kuubassa.Alejandro Ernesto / EPA

Amerikkalaisdiplomaatteja Kuubassa kiusanneet äänet saattavat olla erään sirkkalajin siritystä, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvallat on syyttänyt Kuubaa salaperäisistä äänihyökkäyksistä, jotka ovat aiheuttaneet Kuubassa työskennelleille diplomaateille muun muassa päänsärkyä, pahoinvointia, kuulovaikeuksia ja huimausta.

Asiaa selvitelleet amerikkalaiset ja brittiläiset tutkijat ovat päätyneet sirkkateorian kannalle analysoituaan ääninauhaa, jonka amerikkalaiset ovat nauhoittaneet.

– Nauhoitus on varmasti lajista, joka kuuluu samaan sirkkaryhmään, aistibiologian professori Fernando Montealegre-Zapata Lincolnin yliopistosta.

Sirkan siritys ja amerikkalaisten tekemä nauhoitus ovat hyvin samanlaisia, mutta ne eivät kuitenkaan täysin vastanneet toisiaan. Tämä voi selittyä erilaisilla nauhoitusolosuhteilla.

Etelä-Amerikassa kasvaneella Montealegre-Zapatalla on omaa kokemusta sirkkojen aiheuttamasta häiriöstä. Hän kertoo lehdelle pitäneensä niitä lapsena huoneessaan. Eräänä yönä hän heräsi läpitunkevaan, terävään ääneen. Syylliseksi paljastui naaraita kutsunut koirassirkka. Se sai huoneesta häädön, mutta Montealegre-Zapata kuuli vielä senkin jälkeen, kuinka koiras siritti naaraille.

– En yhtään ihmettele, että kutsu häiritsee ihmisiä, jotka eivät ole tottuneet hyönteisten ääniin, professori sanoo.

Tapaus on aiheuttanut erimielisyyttä USA:n ja Kuuban välille

Tapauksesta aiheutui diplomaattinen selkkaus Yhdysvaltojen ja Kuuban välille. Yhdysvaltalaiset epäilivät lähetystöhenkilökuntansa joutuneen akustisen aseen kohteeksi. Kuuba on kiistänyt väitteet.

Yhdysvallat puolitti Havannan lähetystönsä työntekijämäärän toissa vuonna diplomaattien terveysongelmien vuoksi.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat arvelleet, että sen Havannan-lähetystön henkilökuntaa vastaan on hyökätty salaa jonkinlaisella äänilaitteella, joka lähettää ääniaaltoja taajuuksilla, joita ihminen ei pysty kuulemaan.

Syyskuussa New York Times (siirryt toiseen palveluun)kertoi, että lähetystön työntekijöiden raportoimat oudot oireet saattoivat olla peräisin mikroaaltoaseesta. Muita aiemmin esitettyjä teorioita oireille ovat olleet myös tulehdukset ja ahdistuneisuus.

Häiriöitä aiheuttavan äänen alkuperän paljastuminen ei välttämättä tarkoita, että hyökkäyksiä ei tapahtunut, Guardian kirjoittaa. Se kuitenkin heittää epäilyksen siitä, ovatko äänet olleet syynä lähetystön henkilökunnan sairastumiselle.

Lue myös:

Kuuba: Yhdysvaltain diplomaattien sairauden syy on edelleen mysteeri

Mystiset äänet eivät jätä amerikkalaisdiplomaatteja rauhaan – USA määräsi oireilevia konsulaattivirkailijoita kotiin Kiinasta

Oudot oireet piinaavat – Kanada vetää diplomaattiensa perheet Kuubasta

Trump syyttää Kuubaa mystisistä hyökkäyksistä – asiantuntijat epäilevät massahysteriaa

Yhdysvallat häätää 15 Kuuban diplomaattia mystisten hyökkäysten seurauksena

AP: Yhdysvallat varoittaa Kuubaan matkustavia turisteja ja vetää pois suurlähetystönsä työntekijöitä

Yhdysvallat pohtii Kuuban-lähetystönsä sulkemista

USA karkotti kaksi kuubalaista diplomaattia – taustalla väitteet oudoista äänihyökkäyksistä Havannassa

Lue seuraavaksi