Thaimaassa perheväkivaltaa pakeneva saudinainen välttää palautuksen

18-vuotias kertoo luopuneensa islamista ja pelkäävänsä perheensä surmaavan hänet.

18-vuotias saudinainen otettiin kiinni sunnuntaina Suvarnabhumin kansainvälisellä lentoasemalla Bangkokissa. Kuva: AOP

Thaimaassa sunnuntaina Bangkokin lentokentällä kiinni otettu 18-vuotias saudinainen välttää palautuksen Saudi-Arabiaan.

Thaimaan poliisi ilmoitti tänään, ettei ketään palauteta vastoin tahtoaan.

Nainen oli määrä palauttaa perheensä luokse Kuwaitiin, josta hän pelkäsi joutuvansa takaisin Saudi-Arabiaan. Nuori nainen esti lähtönsä rakentamalla huonekaluista barrikadin hotellihuoneensa oven taakse, mikä esti viranomaisia pääsemästä häneen käsiksi. Naisen kertomus herätti kansainvälistä huomiota sosiaalisessa mediassa.

Hän kertoi uutistoimisto AFP:lle paenneensa perhettään henkisen ja fyysisen väkivallan vuoksi. Hän oli matkustamassa Australiaan, josta hän aikoi hakea turvapaikkaa. Thaimaan viranomaisten pysäytettyä naisen hän kertoi haluavansa hakea turvapaikkaa Thaimaasta.

Nainen on kertonut mediassa pelkäävänsä perheensä surmaavan hänet. Hän kertoi kokeneensa perheensä taholta "fyysistä, henkistä ja verbaalista väkivaltaa" jo vuosien ajan.

Hän koki myös ahdistuvansa saudiarabialaiseta elämäntavasta, joka rajoittaa naisten vapauksia.

BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) nainen kertoo myös luopuneensa islaminuskosta.

Thaimaan viranomaiset kertoivat varhain maanantaina Suomen aikaa naisen odottavan palautuslentoaan Saudi-Arabian lähetystön edustajien kanssa. Nainen oli määrä palauttaa Kuwaitiin lentävällä lennolla.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on arvostellut Thaimaata ankarasti palautusaikeesta. Saudi-Arabia on viime aikoina ollut valokeilassa ihmisoikeuskysymyksissä sen jälkeen, kun toimittaja Jamal Khashoggi surmattiin Saudi-Arabian lähetystössä Istanbulissa viime vuoden lokakuussa.