Toni Utunen oli jo lapsena määrätietoinen eikä niellyt käskyjä purematta, kertoo kasvattiseuran valmentaja

Utusen kanssa samasta junnujoukkueesta Kokkolan Hermeksestä on ponnistanut eteenpäin useita pelaajia.

Toni Utunen
Toni Utunen kuvassa
AOP

Jääkiekon kaksinkertainen maailmanmestari Toni Utunen, 18, oli jo juniorina erittäin määrätietoinen ja mielipiteiltään vahva, sanoo häntä Kokkolan Hermeksessä valmentanut Tony Witick.

– Hän halusi aina tietää, miksi jotain tehdään. Usein lapset tekevät, kun aikuinen sanoo, mutta Toni kyseenalaisti monia asioita. Hän hyväksyi kyllä vastauksen, kun sai sen, mutta halusi aina tietää, miksi, sanoo Witick.

Utunen pelasi puolustajana Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa, joka otti kultaa MM-kisoissa kaatamalla loppuottelussa Yhdysvallat. Utunen ratkaisi joukkueen pääsyn mitalipeleihin tekemällä jatkoaikamaalin puolivälierässä isäntämaa Kanadan verkkoon.

Witickin mukaan pojan lahjakkuus näkyi jo pienenä. Kaiken elinehto on kuitenkin, että jaksaa tehdä töitä. Utunen muutti Kokkolasta 12-vuotiaana Tampereelle ja aloitti kiekkoilun Tapparan organisaatiossa.

Usein lapset tekevät, kun aikuinen sanoo, mutta Toni kyseenalaisti monia asioita.

Hermeksessä samasta joukkueesta on ponnistanut kovempiin kaukaloihin useampikin nuori: Julius Reini pelaa Turussa, Eetu Mäki Vaasassa ja Viljami Myllylä HIFK:ssa. Juniorivalmentaja Tony Witick sanoo, että kohdalle sattui todella hyvä ikäluokka – mutta tietysti osana on myös tehdyllä työllä.

Joukkueenjohtaja järjesti porukalle paljon pelejä, joissa pojat oppivat kilpailemaan ja tekemään töitä.

– Pojat saivat pelata paljon ja tottuivat kilpailuun, se on varmasti yksi iso tekijä.

Tony Witick valmensi Toni Utusta tämän Hermes-vuosina.
Tony Witick valmensi Toni Utusta tämän Hermes-vuosina.Raila Paavola / Yle

Witick on tyytyväinen siihen, että suomalaisten kiekkoilijoiden itseluottamus on noussut viime vuosina. Enää ei kanneta painolastia ja pelkoa siitä, että kaveri tulee vielä rinnalle ja ohi. Witick uskoo, että taustalla on muun muassa se, että nykyään jääkiekkoilijoitakin uskalletaan valmentaa yhä enemmän yksilöinä.

Hän antaa myös kiitosta sekä liitolle että seuralle: liitto tuo koulutusta pienillekin paikkakunnille, ja oman seuran valmennuspäälliköltä ja junioripäälliköltä saa apua arjen tekemiseen.

– Siitä pitää antaa krediittiä, että on työkalut, joilla voi itse oppia. Ei voi valmentaa nuoria, jos ei tiedä, mitä heille opettaa.

Witick jännitti MM-finaalia taas uusien juniorien kanssa kisoissa Oulussa. Lapsiin ja nuoriin maailmanmestaruuksilla ja esimerkillä on yhä iso merkitys.

– Kyllä se lisää innostusta ja nostaa poikien ja tyttöjen kiinnostusta lajia kohtaan. Toivottavasti saadaan lisää uusia Toneja myöhemmässä vaiheessa!

Unelman tavoittelu jakoi aikanaan perheen kahtia, mutta uhraus kannatti: poika on nyt 18-vuotiaana kiekkoammattilainen ja NHL-varaus Ykkösmaalivahti kuin betonia ja kapteeni joukkueen yllättäjänä – Yle Urheilu arvioi koko kultajoukkueen Leijona Leijonalta

Nuorten Leijonien yllätysratkaisija osui makeimmalla hetkellä: "Olihan se valtava maali"