Nykyisellä eduskunnalla edessään ruuhkainen ja hikinen loppukiri – sote- ja maakuntauudistuksen kohtalo yhä auki, tiedustelulakeja rukataan vielä valiokunnissa

Uusi eduskunta valitaan huhtikuun puolivälissä ja sitä ennen pitää käsitellä lukuisia lakiesityksiä.

eduskunta
Eduskuntatalon istuntosali.
Eduskunta palaa tiistaina joululomalta.Jarno Kuusinen / AOP

Eduskunta palaa tiistaina joululomalta ja aloittaa vaalikauden viimeisen puristuksen.

Kevään eduskuntavaalit häämöttävät jo huhtikuussa. Niinpä kevätistuntokausi päättyy jo maaliskuun puolivälissä.

Sitä ennen käsitellään vielä lukuisia lakiesityksiä.

Selvää on, että kevään suurimmat paketit ovat sote-uudistus ja tiedustelulait, joiden molempien käsittely on yhä kesken.

Oman vaikeuskertoimensa kevätkaudelle tuo se, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta, perustuslakivaliokunta ja hallintovaliokunta ovat ruuhkautuneita.

Esimerkiksi sote-pakettia käsitellään juuri sote- ja perustuslakivaliokunnissa.

Sote- ja maakuntauudistuksen kohtalo yhä auki

Toistaiseksi on epäselvää, ehditäänkö sote- ja maakuntauudistus saada läpi tällä hallituskaudella.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) arvioi Ylelle joulukuussa, että sote-laeista ehditään äänestää vielä nykyisen eduskunnan aikana, mutta suhtautui epäilevästi siihen, että maakuntauudistus saataisiin kokonaan valmiiksi hallituksen esityksen mukaisesti tällä hallituskaudella.

Hallitus oli toivonut, että sote- ja maakuntauudistuksesta päästään äänestämään eduskunnan suuressa salissa vielä ennen joulua, mutta aikataulusta ollaan pahasti jäljessä.

Perustuslakivaliokunnan kokous
Perustuslakivaliokunnalla on ollut käsiteltävänä vinot pinot papereita. Kuva on kokouksesta 14.12.2018.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pitkään puurtanut sosiaali- ja terveysvaliokunta sai marraskuussa valmiiksi mietintöluonnoksensa uudistuksesta. Tällä hetkellä paketti on perustuslakivaliokunnan arvioitavana.

Materiaalia on satojen sivujen edestä.

Tällä viikolla perustuslakivaliokunta jatkaa asiantuntijakuulemisia. Kuultavina on sekä sosiaali- ja terveydenhuollon että perustuslain asiantuntijoita.

Kun perustuslakivaliokunta on saanut työnsä valmiiksi, koko paketti palaa takaisin sote-valiokuntaan, joka viimeistelee mietintönsä.

Vasta tämän jälkeen paketti voi mennä suuren salin äänestettäväksi.

Aikataulun kannalta on ratkaisevaa, kuinka suuria muutoksia perustuslakivaliokunta edellyttää.

Demarit: Kaikki sakkokierrokset käytetty

Hallituspuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen uskoo, että sote saadaan valmiiksi.

– Paljon asioita on vielä soten ympärillä tehtävänä ja kiire tulee, mutta uskon, että sote-lait saadaan valmiiksi ennen vaaleja, hän sanoo.

Samaan uskoo hallituskumppani keskusta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että jo etukäteen on yritetty ratkoa mahdolliset ongelmakohdat.

Hänen mukaansa aikataulu kyllä sallii paketin läpiviennin.

– Tätä on veivattu nyt eri muodoissaan yli kymmenen vuotta ja jossain kohtaa vain pitää todeta, että tämä on nyt riittävän hyvä. Nyt ollaan siinä pisteessä, on päätöksenteon aika, Kaikkonen jatkaa.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo, että sote-uudistuksessa on kaikki sakkokierrokseet käytetty ja asia on nyt perustuslakivaliokunnan käsissä.

Lindtman ei usko, että kaikkia maakunta- ja soteuudistukseen liittyviä esityksiä ehditään käsitellä ennen vaaleja.

Lindtman uskoo, että perustuslakivaliokunta joutuu arvioimaan sitä, tarvitaanko myös niin sanotut maakuntauudistuksen toisen vaiheen lait läpi tällä vaalikaudella sote- ja maakuntauudistuksen toteutumiseksi.

Näissä laeissa säädetään maakuntien muista tehtävistä.

Kaikkosen mukaan tavoitteena on saada kaikki lait maaliin, mutta se edellyttää pitkiä päiviä ja valiokunnilta ylimääräisiä kokouksia.

– Siellä on lakeja, jotka on vietävä läpi, jotta sote- ja maakuntauudistus voi toteutua, mutta on siellä muistini mukaan joitakin, jotka voivat jäädä viedä pöydälle vaalienkin yli ja se ei sinänsä tätä hanketta kaada.

Tiedustelulakien läpimenoon vahva usko

Myös tiedustelulakipaketti pitäisi saada valmiiksi, ja se näyttääkin toteutuvan.

Eduskunnassa äänestettiin syksyllä perustuslain muuttamisesta kiireellisenä, jotta tiedustelulait saataisiin voimaan tämän hallituskauden aikana.

Perustuslakivaliokunta sai marraskuussa valmiiksi lausuntonsa siviili- ja sotilastiedustelulaeista.

Valiokunta kiinnitti huomionsa useisiin ongelmakohtiin, jotka vaativat vielä korjauksia, mutta valiokunnan arvion mukaan lait voidaan säätää vielä tämän hallituskauden aikana.

Hallintovaliokunta vastaa siviilitiedustelulaista tehtävästä mietinnöstä. Sotilastiedustelulain mietintö taas on puolustusvaliokunnan vastuulla.

Sekä hallintovaliokunta että puolustusvaliokunta arvioivat, että mietinnöt valmistuvat tammikuussa.

Serveiden kaapelivedoista lähikuvaa.
Tiedustelulakipakettii työllistää eduskuntaa vielä keväällä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on vakuuttunut siitä, että eduskunnassa on "yhteinen tahto" saada paketti valmiiksi ennen vaalikauden loppua.

– Tämä on todella tärkeä uudistus ja eduskunta on sen kiireelliseksi todennut, niin kyllä tämä kokonaisuus täytyy saada valmiiksi.

Samolla linjoilla on keskusta ja siniset, samoin oppositiopuolue SDP.

– Uskon, että tiedustelulait saadaan valmiiksi tämän vaalikauden aikana. Ehkä ne kovimmat pähkinät on jo purtu ja nyt edessä on vielä tiedustelulakien viimeistely perustuslakivaliokunnan antamien lausuntojen pohjalta eri valiokunnissa. Tarkkarajaisuutta, tietojenluovutusta ja tiedustelun edellytyksen ehtoja täytyy vielä käydä vähän läpi, SDP:n Antti Lindtman sanoo.

Eduskunta hyväksyi jo ennen joulua siviili- ja sotilastiedustelun valvontaa koskevat lait, mikä olikin aiottu marssijärjestys.

Kokoontumislain muutos esillä heti tiistaina

Monet muut hallituksen esitykset ovat isojen uudistusten myllerryksessä jääneet vähemmälle huomiolle.

Heti tiistaina eduskunta käsittelee lähetekeskustelussa paljon puhuttua kokoontumislain muutosta.

Hallitus esittää mielenosoitusten ilmoitusajan pidentämistä vuorokauteen. Nykyisen kokoontumislain mukaan järjestäjän pitää tehdä poliisille ilmoitus mielenilmauksesta kuusi tuntia ennen sen alkamista.

Yle kertoi marraskuussa, että hallitus suunnitteli ilmoitusajan pidentämistä jopa kolmeen vuorokauteen, mutta esitystä muutettiin lausuntokierroksen jälkeen.

Ylen Ykkösaamussa maanantaina haastatellun eduskunnan apulaispääsihteerin Timo Tuovisen mukaan keväällä on käsiteltävänä useita muitakin merkittäviä lakiesityksiä.

Näitä ovat hänen mukaansa esimerkiksi eläinten hyvinvoinnista annettu lakiesitys, Jehovan todistajien asevelvollisuutta koskeva lakiesitys, vammaispalvelulaki, hiilen energiakäytön kieltämiseen liittyvä esitys ja työaikalaki.

– Hyvin paljon merkittäviä, kaikkia koskevia lakiehdotuksia, Tuovinen summaa.

Eduskunta saa eteensä myös muun muassa kansallista turvallisuutta maa- ja kiinteistökaupoissa koskevan lakiesityksen ja kansalaisuuslain muuttamisen (siirryt toiseen palveluun).