Tunturikeskukset ratkovat jäteongelmia matkailijoiden vaatimuksesta – alkutekijöissään oleva kierrätys vaatisi roskarallia taksilla

Sekajätekuormia kuskataan Leviltä 800 kilometrin päähän Keski-Ruotsiin.

jätehuolto
kauha nostaa jätettä kuilusta
Tämä jäte päätyy poltettavaksi energiaksi.Vantaan Energia

Kun lomailijat täyttävät Levin hiihtokeskuksen, Kittilän väkimäärä viisinkertaistuu ja samaa vauhtia kasvaa jätevuori. Joulupaperit, säilyketölkit ja ruoantähteet päätyvät useimmiten samaan pussiin. Vuoden ensimmäisellä viikolla Leviltä lähti seitsemän rekkakuormallista sekajätettä poltettavaksi naapurimaahan.

– Tällä hetkellä jäte menee Ruotsin puolelle Sundsvalliin asti ja ensi kuun alusta alkaa menemään Kiirunaan. Pitkiä pätkiä tuo roska huilaa, sanoo Hettula Oy:n toimitusjohtaja Pertti Hettula. Yritys kerää hotellien ja matkailukäytössä olevien lomamökkien jätteitä Levillä ja Ylläksellä.

Rekkarallia joudutaan ajamaan rajan yli, koska lähin jätteenpolttolaitos Oulussa on ääriään myöten täynnä. Jätteiden lajittelu ja kierrätys pienentäisi polttojätekuormaa ja säästäisi ympäristöä, mutta pohjoisen hiihtokeskuksissa kierrätys ei toimi likimainkaan kunnolla.

– Keräyspisteet ovat niin harvassa. Tämän päivän turisti tulee junalla, lentämällä tai linja-autolla. Kun se viikon sitten asustelee siellä, niin kukapa alkaa sitä roskarallia taksilla suorittamaan, jäteyrittäjä Hettula toteaa tilanteesta sekä Levillä että Ylläksellä.

Pertti Hettula
Hettula Oy:n jäteasemalla Kittilässä sekajätekuormista erotellaan kierrätettäväksi isoimmat metalliesineet ja esimerkiksi puu. Muu päätyy polttoon Ruotsin puolelle, kertoo toimitusjohtaja Pertti Hettula.Annu Passoja / Yle

Brittituristi pitää kierrätystä itsestäänselvyytenä

Matkailuyrittäjien saamasta palautteesta voi päätellä, että tahtoa kierrätykseen on.

– Turisteilta tulee todella paljon palautetta siitä, että asia ei ole kunnossa, kertoo Levin Matkailu Oy:n vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari. Alppikylää muistuttavan Levin keskustan roskikset pursuavat sesonkiaikana yli äyräidensä.

– Roskikset ovat tuhannen tukossa ja jätettä on röykkiöittäin jäteastioiden vieressä, Kivisaari kertoo katunäkymästä lomasesongin ollessa Levillä vilkkaimmillaan.

Matkailutoimijat ja kunta ovat yhtä mieltä siitä, että hiihtokeskuksen maine ei kestä nykymenon jatkumista.

Laskettelusuksia kantava Olivia Clay lapsineen ei jäätävästä säästä hätkähdä vaan suuntaa kohti eturinnettä. Brittiseurue asuu hotellissa ja arvelee jättävänsä jälkeensä vain minimaalisen jätekuorman.

– Jos asut mökissä ja teet itse ruokasi, niin tuotat enemmän jätettä. Siinä tapauksessa kierrättäisin ehdottomasti, jos vain jäteastiat ovat saatavila. Minun mielestäni niin pitää tehdä kaikkialla maailmassa, toteaa Clay. Kotona Manchesterissä hän on täysin harjaantunut jätteiden lajitteluun.

Olivia Clay
Olivia Clay kertoo, että kotona Manchesterissa jäteauto käy kahden viikon välein. Jätteiden lajittelu on käytännön pakko, sillä sekajäteastiaan eivät kaikki jätteet millään mahtuisi.Antti Mikkola / Yle

Yrittäjä tilasi lajitteluun sopivan jäteauton

Jäteastioita kierrätettävälle jätteelle ei kuitenkaan ole saatavilla kuin neljässä ekopisteessä Levin hiihtokeskuksen alueella. Matkailutoimijat ja kunta ovat yhtä mieltä siitä, että hiihtokeskuksen maine ei kestä nykymenon jatkumista.

– Olemme käyneet lukuisia keskusteluja viimeisen vuoden aikana siitä, että asialle täytyy tehdä jotain ja meillä on nyt aika pitkälle valmistelussa Levin jätehuollon kehittämishanke. Siinä ihan perusteellisesti ruvetaan katsomaan, miten näihin ongelmiin löydettäisiin ratkaisuja, kertoo Kittilän ympäristösihteeri Piippa Wäli.

Piippa Wäli
Kittilän kunnan ympäristösihteeri Piippa Wäli sanoo, että jätehuollon toiminnan parantaminen on Levin matkailun kannalta "kriittisen tärkeää".Annu Passoja / Yle

Haasteita jätehuollon järjestämiseen tuo sesonkiluontoisuuden lisäksi se, että Levin alueen jätteitä kerää sekä Hettula Oy, jätehuollon kuntayhtymä Lapeco että Rinki Oy.

– Tässä on niin monta toimijaa, että on haasteellista saada jätteiden keräystä sujuvaksi, Wäli toteaa.

Nopeimmin ongelmaan on reagoimassa yrittäjä Hettula, joka aloittaa mökkikohtaisen lasin, metallin ja mahdollisesti myös biojätteen keräyksen Levillä ja Ylläksellä tänä vuonna. Kiinteistökohtainen keräys onnistuu, kunhan yrityksen uusi jäteauto saapuu ja kiinteistöjen omistajat hankkivat jäteastiat kierrätysjätteelle. Pertti Hettula arvioi mökin omistajalle koituvan noin sadan euron kustannukset.

– Olemme nyt yhtenä osana siinä, että saataisiin matkailu pysymään kukoistuksessa, ettei se kaadu roskaantumiseen, Hettula toteaa.

Kuntayhtymä vasta miettii

Jätteitä koko pohjoisen Lapin alueella keräävällä kuntayhtymä Lapecolla on vielä kaksi vuotta voimassa oleva sopimus Oulun jätteenpolttolaitoksen kanssa. Lapecon toimitusjohtaja Osmo Aikio ei pidä pahana, että jätekuormat poltetaan taivaan tuuliin.

– Energiana saatava hyöty on kuitenkin 15-kertainen verrattuna siihen, kuinka paljon menee polttoainetta kun jäte kuljetaan Ouluun, Aikio sanoo.

Hän toteaa silti, että matkailijoilta tuleva palaute tuo paineita parantaa kierrätysmahdollisuuksia. Lapeco kerää lomamökkiläisten jätteitä Saariselällä, Pallaksella ja Itä-Lapin hiihtokeskuksissa.

– Siihen pyritään että saataisiin materiaalia enemmän kierrätykseen, Aikio sanoo.

Kiinteistökohtaista keräystä Lapeco ei edes harkitse, mutta korttelikohtaista kierrätystä aiotaan kokeilla tänä vuonna jossain päin Lappia.

jätehuolto roskiksen tyhjennys
Hettula Oy kerää jätteitä Levitunturin lähellä olevalta lomamökkialueelta.Annu Passoja / Yle