1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koululaiset

Satojen lasten koulu kärsi sisäilmaongelmista ja muutti koko lukukaudeksi kaupungintalolle: "Kyllä täällä voi pari kertaa eksyä"

Imatran kaupungintalo ja viereinen kulttuurikeskus ovat kevään ajan koululaisten evakkotiloina.

koululaiset
Oppilaita kulttuurikeskus Virran väistötiloissa
3.-luokkalainen Maija Paananen aloitti luokkakavereidensa kanssa kevätlukukauden kulttuurikeskuksessa. Kare Lehtonen/Yle

Imatran keskustan tuntumassa sijaitseva reilun 300 oppilaan Linnalan koulu tuli viime syksynä tiensä päähän. Sisäilmaongelmat olivat paisuneet niin suuriksi, että ainoa vaihtoehto oli etsiä koululle pikaisesti uudet tilat.

Katse kääntyi muutaman sadan metrin päässä olevan Imatran kaupungintalon ja sen vieressä olevan kulttuurikeskus Virran suuntaan. Vuonna 1970 valmistuneessa isossa kolmikerroksisessa kaupungintalossa olisi varmasti joutavaa tilaa koululaisille. Lisää tilaa löytyisi kaupungintalon viereisestä kulttuuritalosta. Siinä olivat äärellään myös kirjasto, musiikkiopisto, museo ja yli 500-paikkainen konserttisali.

– Suuri, suuri paikka. Kyllä täällä voi pari kertaa eksyä, huokaa Imatran Linnalan koulun 3E-luokan oppilas Maija Paananen.

Oppilaita kulttuurikeskus Virran väistötiloissa
Toimistotiloja on muutettu luokkahuoneiksi.Kare Lehtonen/Yle

Paanasen luokka on Imatran kulttuurikeskus Virran kolmannessa kerroksessa toimistotiloissa, jotka on väliaikaisesti muutettu luokkahuoneeksi..

– Toisaalta ei tämä ihan vieras paikka minulle ole, koska olen käynyt kirjastossa.

Kirjasto sijaitsee kulttuurikeskuksen toisessa kerroksessa vain yhden kerroksen alempana kuin Paanasen uusi luokka.

Paanasen luokan opettaja Soile Hietanen uskoo, että opiskelu sujuu oikein hyvin uusissa tiloissa, vaikka ne eivät ole koulutiloiksi alun perin tehtykään.

– Kyllä tällä porukalla varmasti pärjätään oikein hyvin.

Kulttuuritako Virta Imatralla
Imatran Linnalan koulun 3.-, 4.- ja 5.-luokkalaiset käyvät koulua tässä Imatran kulttuurikeskuksessa. Kuva on otettu Imatran kaupungintalolta, jossa opiskelevat 6.-luokkalaiset. Vesa Winberg / Yle

Tiloja kaupungintalosta

Linnalan koulun yli 300 koululaisesta ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat jäivät Linnalan koulun lähistöllä Mansikkalassa oleviin tilapäisiin moduuleihin. Kolmas-, neljäs- ja viidesluokkalaiset asettuivat kulttuurikeskukseen ja kuudesluokkalaiset puolestaan kaupungintalolle.

– Kaupungintalolla oli toimistoja, joista purettiin väliseinät. Saatiin oikein hyvät tilat, kertoo Linnalan koulun vt. johtava rehtori Lasse Tiilikka.

Koulu toimii virkamiesten naapurina ainakin koko kevätlukukauden. Teknisen työn ja tekstiilityön luokkia kaupungintalolle ei erikseen rakennettu, vaan oppilaat käyvät käsityötunneilla läheisen ammattiopisto Sammon tiloissa.

Oppilaita kulttuurikeskus Virran väistötiloissa
Kulttuurikeskus Virran ala-aulassa oli aamulla ruuhkaa, kun koululaiset ja henkilökunta etsivät paikkaansa.Kare Lehtonen/Yle

Kaupungintalon ruokalaankaan oppilaat eivät pääse, sillä heille ruoka tuodaan kaupungin omasta keskuskeittiöstä.

– Kulttuuritalo Virran kahvion lähellä on ravintolatila, johon ruokailu on järjestetty, kertoo rehtori Lasse Tiilikka.

Huikeat näköalat

Aamulla kulttuuritalon alakerrassa parveilee jännittyneitä oppilaita ja opettajia. Periaatteessa kaiken pitäisi olla valmista kevätlukukautta varten, mutta toki aikansa kestää, että kaikki tavarat asettuvat paikoilleen ja ihmiset löytävät sujuvasti oikeisiin luokkiin.

Imatran kaupungintalon kolmanteen kerrokseen asettuvat Linnalan koulun 65 kuudesluokkalaista. Ada ja Erin ovat jo ottaneet tuntumaa uuteen luokkaan ja pitävät kovasti näkemästään. Erityisesti heitä miellyttää ikkunasta avautuva näky vuolaasti virtaavalle Vuoksi-joelle.

Imatran kaupungintalo
Imatran kaupungintalo on nyt myös 65 kuudesluokkalaisen opinahjoVesa Winberg / Yle

Myös Linnalan koulun vt. johtava rehtori Lasse Tiilikka on tyytyväinen kaupungintalon luokkatiloihin.

– Olemme kolmannessa kerroksessa Vuoksen puolella, josta avautuvat mahtavat näköalat joelle, rehtori Tiilikka kehuu.

Aivan kaupungintalon vieressä sijaitsevassa kulttuuritalossa sijaitsee myös Imatran pääkirjasto. Itse asiassa harvalla koululla on seinän takana niin täydellistä kirjastoa kuin Linnalan koulun oppilailla tulee tänä keväänä olemaan.

Opettaja Soile Hietanen uskoo, että kirjasto tulee olemaan ahkerassa käytössä. Siellä voi vaikka pitää oppitunteja.

– Kirjasto näyttää aivan mahtavalta paikalta pitää tunteja. Siellä on sellainen lukunurkkaus, jossa varmasti tullaan olemaan.

Myös historian ja kuvaamataidon tunneille saa uusien tilojen myötä helposti uutta tuntumaa, koska Kulttuuritalo Virrassa sijaitsevat myös sekä Imatran taidemuseo että Imatran kaupunginmuseo.

– Minä tykkään lukea, joten on kiva kun kirjasto on vieressä, tuumii 3.-luokkalainen Maija Paananen.

Imatran kaupungintalon väki saa ainakin siinä mielessä tehdä töitään rauhassa, että omaa välituntikelloa Imatran kaupungintalolle ei asenneta.

– Pillillä ja käsikellolla kilkutellaan oppilaat välitunneilta takaisin pulpettien ääreen, kertoo rehtori Lasse Tiilikka.

Vuoksi
Näkymä Vuoksi-joelle Vesa Winberg / Yle
Lue seuraavaksi