1. yle.fi
  2. Uutiset

Yliopisto halusi palvella opiskelijoitaan paremmin ja hankki kampukselle päiväkodin

Lappeenrannassa yliopiston yhteydessä toimii alakoulu ja nyt myös päiväkoti.

päivähoito
Lapset pomppivat trampoliinilla Touhulan päiväkodissa Lappeenrannassa.
Lastenhoitaja Maya Häkämies nappaa Väinön ilmasta kiinni, ennen kuin lapset törmäävät. Tommi Parkkinen / Yle

LappeenrantaDana, Väinö ja Niilo aloittelevat hoitopäiväänsä trampoliinilla. Paikka on kaikille lapsille uusi, sillä kampus-päiväkoti on Lappeenrannassa auki vasta toista päivää.

Päiväkoti sijaitsee Lappeenrannan Skinnarilassa, teknillisen yliopiston yhdessä rakennuksessa. Se on tiettävästi Suomen toinen kampusalueella oleva päiväkoti. Touhula Hervannan Kampus avasi ovensa Tampereella alkuvuodesta 2018.

LUT-yliopisto kadulta kuvattuna.
Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston yhteydessä avautui Touhula-ketjun päiväkoti tammikuussa 2019. Tommi Parkkinen / Yle

Aloite päiväkodista tuli yliopistolta.

– Me nähdään tämä palveluna opiskelijoille, yliopiston henkilökunnalle ja kaikille muillekin kampuksella olijoille, sanoo Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston HR- ja talousjohtaja Minna Sutela.

Idea päivähoidon tuomisesta kampusalueelle oli syntynyt Sutelan muistin mukaan jossain aivan tavanomaisessa keskustelussa. Mukana keskustelussa oli yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa, joka innostui ja kehotti Sutelaa ottamaan pikaisesti yhteyttä Touhula-ketjun toimitusjohtajaan. Pian suunnitelmat olivatkin jo selvillä. Nyt avatussa päiväkodissa aiotaan painottaa kielten oppimista, tiedettä ja taidetta.

Minna Sutela
Minna Sutelan mukaan päiväkodin saaminen kampukselle kävi vaivattomasti. Yle

Lappeenrannassa varhaiskasvatuksessa on käytössä palveluseteli. Se tarkoittaa sitä, että perheet voivat valita lapselleen hoitopaikan kunnalliselta tai yksityiseltä puolelta. Esimerkiksi yksityisen Touhula-päiväkodin hoitomaksu on perheille täysin samansuuruinen kuin kunnan omassa päiväkodissa.

Lapset käyttävät ääntä eri tavalla

Päiväkotilaiset eivät ole Lappeenrannan kampuksen ensimmäiset lapset, sillä päiväkodin viereisissä tiloissa on jo reilun vuoden verran käyneet koulua alueen alakoululaiset.

Koululaiset siirtyivät yliopistolle sisäilmaongelmaisesta Skinnarilan koulusta. Lasten tulo yliopistolle herätti alkujaan vastustusta yliopiston ylioppilaskunnassa. (siirryt toiseen palveluun) Koululaisten pelättiin hankaloittavan opiskelijaelämää ja rikkovan työrauhaa. Yhteiselo on kuitenkin sujunut hyvin. Etenkin nyt, kun yliopiston opetusta ei enää ole samassa rakennuksessa lasten kanssa.

– Koululaisilla on erilainen tapa käyttää ääntä kuin opiskelijoilla. Myös volyymi on erilainen, kuvailee Minna Sutela.

Sittemmin keskustelua ja kompromisseja on tehty lähinnä lisääntyneen liikenteen vuoksi.

Kiinnostava työpaikka

Juuri avatun päiväkodin henkilökunta aloittaa portaittain, sillä lapsimäärän suhteen yksikkö on vielä vajaakäytöllä. Johtaja Susanna Kupiaksen mukaan päiväkoti täyttynee viimeistään syksyllä. Asiakkaina on kampuksella työskenteleviä perheitä, mutta myös muita alueella asuvia perheitä. Tämän linjan Touhula haluaa pitää jatkossakin.

Ian Glavatski istuu poikansa kanssa Touhulan päiväkodin lattialla.
2-vuotias Oskar oli tutustumassa ensimmäiseen päiväkotiinsa isänsä Ian Glavatskin kanssa. Yliopiston yhteydessä oleva päiväkoti valikoitui perheelle sijaintinsa vuoksi. Tommi Parkkinen / Yle

Lastentarhanopettaja Jenna Tiikasalolle työpaikka kampus-päiväkodilla on hänen uransa ensimmäinen.

– Juuri sen vuoksi itse asiassa hain tätä työpaikkaa, että paikka vaikutti kiinnostavalta. Tämä ei ole ihan tavallinen päiväkoti.

Päiväkodin ensimmäisinä aukiolopäivinä lapset ja aikuiset tutustuvat toisiinsa. Moni lapsi vielä harjoittelee päiväkodin elämää oman vanhemman kanssa. Tiikasalon oma ryhmä tulee koostumaan päiväkodin vanhimmista lapsista, nyt ensimmäisinä päivinä ollaan pienellä porukalla kaikki yhdessä.

Yliopiston toiveissa oli heti alkuunsa kansainvälinen meininki myös päiväkodissa. Tätä aiotaan toteuttaa kielisuihkutuksilla.

– Painotamme kielten oppimista ja käytämme päivittäin englantia esimerkiksi lauluissa ja loruissa. Toiveissa on, että pääsemme lasten kanssa myös yliopiston tiloihin, sanoo lastentarhanopettaja Jenna Tiikasalo.

Lastentarhanopettaja Jenna Tiikasalo.
Kampukselle avautunut päiväkoti on lastentarhanopettaja Jenna Tiikasalon alan ensimmäinen työpaikka. Tommi Parkkinen / Yle

Yliopisto haluaa olla tiivis osa yhteiskuntaa

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston pääaulasta lähtevät lattiaan liimatut värikkäät jalanjäljet. Niitä seuraamalla koululaiset löytävät tiensä omiin opetustiloihinsa rakennuksen syövereihin. Yliopiston takapihalla on aidatut ulkoilupihat koululaisille ja päiväkodin lapsille.

Kysymys siitä, miksi päiväkoti haluttiin kampukselle, on helppo.

– Yliopisto haluaa olla aidosti osa yhteiskuntaa ja kaupunkia. Yliopistolta ja ammattikorkeakoululta vapautuviin tiloihin toivomme muitakin yrityksiä, kertoo yliopiston HR- ja talousjohtaja Minna Sutela.

Lue seuraavaksi