Eduskuntavaalit Lapissa: Ehdokasasettelussa näkyy keskustan lasku ja SDP:n nousu

Vasemmistoliitto odottaa esimerkiksi sitä, lähteekö viimeksi yli 4 000 ääntä saanut Sari Moisanen ehdolle.

eduskuntavaalit
eduskuntatalo
Lapista valitaan keväällä seitsemän kansanedustajaa.Markku Pitkänen / Yle

Eduskuntavaalien ehdokasasettelu on loppusuoralla Lapissa. Suurimmat puolueet aloittavat kampanjointinsa tammi-helmikuussa ja tavoitteena on, että listat saadaan täyteen tammikuussa. Ehdokaslistojen viimeinen jättöpäivä on kuitenkin vasta maaliskuun 5.

Isoista puolueista eniten ehdokkaita on mielipidetiedustelujen kärjessä olevalla SDP:llä. Vähiten niitä on laskevan kannatuksen kanssa kamppailevalla keskustalla.

Keskustan ehdokasasettelussa haasteita

Viime eduskuntavaaleissa keskusta oli Lapissa nosteessa ja ehdokkaista oli suorastaan tunkua. Nyt puolue hakee vielä neljää ehdokasta.

Keskustan tilannetta selittää pitkälti se, että viimeksi nosteessa olevalla keskustalla ennakoitiin olevan mahdollisuuksia nostaa paikkamääränsä neljään. Lisäksi laskettiin, että keskustan listan viidenneksi eniten ääniä saanut voi nousta eduskuntaan, jos Paavo Väyrynen lähtee Euroopan parlamenttiin. Molemmat ennakoinnit toteutuivat.

Nyt puolueen kannatus on laskussa, joten läpimenon mahdollisuus on edelliskertaa pienempi. Läpimenon mahdollisuuksia pienentää myös istuvien edustajien ehdokkuus.

– Kukaan ei luovu kansanedustajan paikasta, mikä näkyy ehdolle asettautumisessa, sanoo puolueen Peräpohjolan piirin toiminnanjohtaja Kai Puro.

Keskustan kärkiehdokkaat ovat istuvat kansanedustajat Katri Kulmuni, Eeva-Maria Maijala ja Markus Lohi sekä lähes koko kauden eduskunnassa ollut Mikko Kärnä.

Myös hallitusvastuun heijastuminen kannatukseen on vaikuttanut innokkuuteen asettua ehdolle.

– Hallituspolitiikassa on aina jotain, mikä ei miellytä ihmisiä, sanoo puolueen Lapin piirin toiminnanjohtaja Pekka Lehto.

Keskusta olisi varmaan halunnut ehdokkaaksi esimerkiksi rovaniemeläisen Liisa Ansalan, joka sai viime eduskuntavaaleissa yli 3 000 ääntä. Toisaalta myönteistä keskustalle on se, että puolueen jättänyt Paavo Väyrynen ei asetu ehdolle Lapista.

SDP:llä yhden ehdokkaan kärki

Eniten ehdokkaita on mielipidetiedustelujen kärjessä olevalla SDP:llä, jolta puuttuu vain yksi ehdokas täydeltä 14 ehdokkaan listalta.

– Haemme ehdokasta Itä-Lapista tai länsirajalta. Todennäköisesti hän tulee kuitenkin Rovaniemeltä, kertoo toiminnanjohtaja Paulus Toropainen.

Puolueessa ollaan silti tyytyväisiä ehdokkaiden tasaiseen maantieteelliseen jakaumaan.

Demareilla on viisi ehdokasta Meri-Lapista, viisi Rovaniemeltä ja yksi Posiolta, Sodankylästä ja Utsjoelta.

Selvä kärkiehdokas on puolueen istuva kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä Rovaniemeltä.

Vasemmistoliitto hakee vielä kolmea ehdokasta

Vasemmistoliiton listalla on vielä kolme paikkaa auki.

– Meillä on neuvottelut menossa useamman henkilön kanssa, kertoo Lapin piirin puheenjohtaja Henri Ramberg.

Rambergin mukaan neuvotteluja käydään esimerkiksi kemiläisen Sari Moisasen kanssa. Vasemmistoliiton menestyksen kannalta Moisanen olisi hyvä lisä ehdokaslistaan, sillä hän sai viime vaaleissa yli 4 000 ääntä.

Vasemmistoliiton listalta vahvin suosikki on istuva kansanedustaja Markus Mustajärvi.

Perussuomalaisilla ei ole kärkiehdokasta

Perussuomalaisilta puuttuu kaksi ehdokasta.

– Kiinnostusta on ollut paljon. Listaa ei ole laitettu täyteen strategisista syistä, kertoo Lapin piirin puheenjohtaja Mika Mikkonen.

Puolue odottaa esimerkiksi sitä, saako se listalleen toista kemiläistä ehdokasta.

Viime kerrasta poiketen puolue lähtee vaaleihin ilman kärkiehdokasta, koska viimeksi yli 8 000 ääntä saanut Hanna Mäntylä ei ole mukana. Lisäksi Mäntylän tilalle eduskuntaan noussut Matti Torvinen on loikannut sinisiin.

Kahdeksan vuoden takaisen jytkyn tapaan puolue pyrkii keräämään tasaisesti ääniä eri puolilta Lappia.

– Meillä on ehdolla kokeneita kuntapoliitikkoja. Pidämme todennäköisenä yhtä paikkaa, mutta vielä ei tiedetä, kuka menee läpi, Mikkonen sanoo.

Kokoomus luottaa vaaliliittoihin

Kokoomus pyrkii varmistamaan paluunsa eduskuntaan vaaliliitoilla kristillisten ja RKP:n kanssa. Kristilliset nimeävät listalle kaksi ja RKP yhden ehdokkaan. Kokoomus on nimennyt kymmenen ehdokasta eli siltä uupuu vielä yksi ehdokas.

– Lista on jo nyt äärettömän hyvä. Meillä on tasaisesti naisia ja miehiä, jotka edustavat eri ammatteja. Lisäksi meillä on tulevaisuuden politiikan tekijöitä eli 70- ja 80-luvulla syntyneitä, listaa toiminnanjohtaja Jukka Mäyrä.

Kokoomuksen kärkiehdokas on viime kerralla eduskunnasta pudonnut Heikki Autto, jonka paluuta eduskuntaan pidetään kohtalaisen varmana vaaliliittojen ansiosta.

Lapista valitaan keväällä seitsemän kansanedustajaa. Viime vaaleissa keskusta sai neljä paikkaa ja vasemmistoliitto, demarit ja perussuomalaiset kukin yhden.