Porin poliitikot päättävät keväällä vuoden 2030 kouluverkosta

Poliitikkojen eteen tuodaan maaliskuussa useita eri vaihtoehtoja siitä, millaiseksi Porin koulu- ja päiväkotiverkko muodostetaan ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Koulutus ja kasvatus
Reppuja koulun pihassa Porin Vähärauman koulussa, kuvassa kello koulun seinällä.
Vähärauman koulu Länsi-Porissa on jo käyttökiellossa sisäilmaongelmien takia.Lore Korpelainen / Yle

Porissa on väännetty koulujen kohtalosta tasaisin väliajoin. Viimeisin suuri lakkautuslista oli valtuuston käsittelyssä viisi vuotta sitten, jolloin päätettiin yhdistää lukioita ja lakkauttaa useita pikkukouluja.

Maaliskuussa kaupunginvaltuusto saa eteensä uuden kouluverkkoratkaisun. Samalla päätetään päiväkotien tulevaisuudesta.

Reposaaren koulu kiinni?

Tieto uudesta koulu- ja päiväkotisuunnitelmasta on saanut vanhemmat eri puolilla Poria huolestumaan ja pelkäämään lakkautuksia. Isoja lakkautuslistoja ei kuitenkaan todennäköisesti ole esillä ainakaan koulujen osalta.

Silti ainakin Reposaaren koulu on liipasimella, koska saaren oppilasmäärä on ennusteiden mukaan jatkossa hyvin pieni.

Reposaaren asukkaat aikovat kuitenkin panna vimmatusti vastaan – ja juuri ennen eduskuntavaaleja koulun lakkauttaminen voisi syödä ääniä ainakin demareilta.

Esimerkiksi vaikutusvaltainen SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esa J. Wahlman sanoo suhtautuvansa nihkeästi koulun sulkemiseen. Samasta syystä Enäjärven koulussakin voitaneen huokaista helpotuksesta: koulu saanee jatkaa.

Reposaaren koulu Porissa
Reposaaren koulun lakkauttaminen saattaa olla esillä maaliskuussa.Jari Laasanen / Yle

Muualle Poriin poliitikot saattavat jopa päästä jakamaan hyvää eli päättämään uusien koulurakennusten pystyttämisestä.

Vanhat koulut ovatkin monin paikoin pahasti sisäilmaongelmien vaivaamia. Länsi- ja Pohjois-Porissa uusien koulujen rakentamisesta on tehty jo periaatepäätökset.

Päätökset vuosiksi eteenpäin

Koulujen ja päiväkotien tulevaisuutta pohtinut työryhmä tuo poliitikkojen eteen useita vaihtoehtoja, joista nämä joutuvat tekemään valintansa. Sivistysjohtaja Esa Kohtamäki kertoo poliitikoille vaihtoehtojen joukosta omat suosikkinsa, mutta lopullinen päätös riippuu puolueiden välisistä neuvotteluista.

Kohtamäki puhuu isojen yhtenäisratkaisujen puolesta. Nykyinen ideologia lähtee siitä, että koulut ja päiväkodit pyritään rakentamaan samalle tontille eikä lapsia enää erotella iän mukaan eri osoitteissa sijaitseviin kouluihin.

Yhteisissä tiloissa opettajien osaamista pystytään käyttämään hyödyksi eri luokka-asteilla. Pienempien lasten läsnäolo rauhoittaa ainakin virkamiesten näkemyksen mukaan myös murrosikäisiä nuoria. Yhtenäiskouluihin voidaan sijoittaa myös nuorisotiloja ja kirjastoja.

Porin kaupunginvaltuusto kokouksessaan 24.9.2018
Porin valtuusto päättää kouluverkosta keväällä.Antti Laakso / Yle

Iso kysymys on, minkälainen ratkaisu Porissa tehdään lukioista. Kahden lukion yhdistämisehdotus yhdeksi suurlukioksi on herättänyt voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

Keväällä linjattavan uudistuksen aikataulu on ensi vuosikymmenen loppuun asti, joten Porin nykyinen valtuusto tekee päätöksiä jo kahden seuraavankin vaalikauden osalta.

Näiden päätösten jälkeen edessä on liikuntapaikkojen tulevaisuudesta päättäminen. Liikuntaverkostopäätöstä on jo valmisteltu hyvän matkaa, ja poliitikot saavat pohtia, onko nykyinen palveluverkko toimiva vai pitäisikö siihen tehdä isoja uudistuksia.