Herätys: Hiihtokeskuksissa hurja jäteralli, kansanedustajat lomilta töihin – ja vierastaako sähköauto vetokoukkua?

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
jätehuolto roskiksen tyhjennys
Hettula Oy kerää jätteitä Levitunturin lähellä olevalta lomamökkialueelta.Annu Passoja / Yle

Matkailijat vaativat tunturikeskuksia ratkomaan jäteongelmia

Kun lomailijat täyttävät Levin hiihtokeskuksen, Kittilän väkimäärä viisinkertaistuu ja samaa vauhtia kasvaa jätevuori. Keräyspisteitä on harvassa ja sekä matkailutoimijat että kunta ovat yhtä mieltä siitä, että hiihtokeskuksen maine ei kestä nykymenon jatkumista. Sekajätekuormia kuskataan Leviltä 800 kilometrin päähän Keski-Ruotsiin.

Eduskunta palaa joululomalta ja ryhtyy viimeiseen puristukseen

Eduskunta palaa tiistaina joululomalta. Kevätistuntokaudesta ennen vaaleja odotetaan ruuhkaista. Suurimmat paketit ovat sote-uudistus ja tiedustelulait, joiden molempien käsittely on yhä kesken. Listalla on myös lukuisia muita lakiesityksiä, kuten kokoontumislain ja kansalaisuuslain muuttaminen.

Eduskuntatalon istuntosali.
Eduskunta palaa tiistaina joululomalta.Jarno Kuusinen / AOP

Khashoggin murha: Minne katosi pääepäiltynä pidetty saudiprinssin neuvonantaja?

Saudi-Arabian viranomaiset kieltäytyvät ilmoittamasta Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin entisen neuvonantajan olinpaikkaa, kirjoittaa Washington Post. Kruununprinssin pääneuvonantajiin aiemmin kuulunut Saud al-Qahtani erotettiin tehtävistään lokakuussa joitakin päiviä sen jälkeen, kun saudijournalisti Jamal Khashoggin murha tuli julkisuuteen. Saudi-Arabian syyttäjien mukaan Qahtanilla oli keskeinen rooli Khashoggin murhan toteuttamisessa.

Mohammed bin Salman
Mohammed bin SalmanEPA

Onko uusilla autoilla riittävästi vetokykyä?

Monille suomalaisille auto on kuin työhevonen, jonka perään pitää tarvittaessa voida laittaa kärry. Kärryillä kuljetetaan niin harrastusvälineitä, rakennustarvikkeita ja suunnilleen kaikkea muutakin tavaraa mitä ei auton sisään haluta tai voida mahduttaa. Mutta onko uusilla autoilla riittävästi vetokykyä, kun ne suunnitellaan ja viritellään mahdollisimman energiapiheiksi?

Koukkupajan asentaja asentaa vetokoukkua hybridiautoon.
Mårten Lampén / Yle

Pohjois-Korean Kim Jong-un tapaa Kiinan presidentin

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on matkustanut Kiinaan tapaamaan presidentti Xi Jinpingiä, kertoo Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA. Myös Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua vahvisti tiedon vierailusta. KCNA:n mukaan vierailu toteutui Xin kutsusta, ja Kim seurueineen palaa Pohjois-Koreaan torstaina.

Kim Jong-un ja Xi Jinping.
Xi Jinping ja Kim Jong-un tapaamisessaan Pekingissä 19. kesäkuuta 2018.KCNA / EPA

Ajokeli muuttuu huonoksi etelässä

Etelässä sataa tänään paikoin runsaasti lunta, ja ajokeli on lumisateen vuoksi huono. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan etelän sisämaassa voi paikoin kertyä lunta yli 10 senttiä. Lapissa tulee lumikuuroja, muualla on poutaa. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Tiistain sääkartta.
Yle Uutisgrafiikka