Suhtautuminen seksuaaliseen hyväksikäyttöön jakaa Puolan katolisia – Pienen kylän asukkaista osa ei usko tuomitun pappinsa syyllisyyteen

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on Vatikaanissa helmikuussa pidettävän piispojen ja paavin kokouksen aiheena.

Kalinówkan kylän kirkko Pohjois-Puolassa. Kuva: Reuters-tv

Pohjoispuolalainen Kalinówkan kylä on esimerkki siitä, millaisia seurauksia pappien seksuaalisilla hyväksikäyttötapauksilla voi olla syvän katolisessa Puolassa.

Pienessä 170 asukkaan kylässä työskennellyt katolinen pappi istuu parhaillaan kolmen vuoden vankilatuomiota viiden koulutytön hyväksikäytöstä.

Yhden yhdeksänvuotiaan uhrin äiti Jolanta Zych oli papin tapauksessa todistajana. Hän kertoo, että osa kyläläisistä syyttää häntä nyt väärästä todistuksesta.

– Ihmiset ajattelevat, että pappi on viaton, ja että viaton mies on vankilassa minun vuokseni, Zych sanoi uutistoimisto Reutersille.

Kalinówkan kirkko on rakennettu vuonna 1880. Kuva: Reuters-tv

Kukaan ei tervehdi Zychiä enää kylällä, vaan ihmiset kääntävät hänelle selkänsä.

– Pahinta oli, että tyttäreni ja hänen veljensä joutuivat koko ajan menemään uskonnon tunneille, joita piti se sama pappi, Zych kertoi.

Toisen uhrin äiti Marta Zezula sanoo, että hänen tyttärensä on kieltäytynyt toistuvasti ruoasta oikeudenkäynnin jälkeen.

Jumalanpalveluksessa ihmiset eivät enää suostu kättelemään Zezulaa rauhaa toivotettaessa.

Marraskuussa jumalanpalveluksen jälkeen haastatellut seurakuntalaiset tyrmäsivät syytökset pappiaan kohtaan panetteluna.

– Pappi oli loistava. Emme saa enää koskaan samanlaista tilalle, yksi seurakuntalainen sanoi Reutersin toimittajalle.

Kalinówka on syrjäistä puolalaista maaseutua, jota ympäröivät pellot ja metsät. Kuva: Reuters-tv

Poikkeuksellinen tuomio

Lasten hyväksikäyttö kirkossa on arka Puolassa, joka on yksi Euroopan uskovaisimmista valtioista.

Puolan pääkaupungissa Varsovassa toimivan Älä pelkää -ryhmän mukaan 300 tapauksessa uhrit eivät ole uskaltaneet nostaa oikeusjuttua pappien hyväksikäyttötapauksista. He pelkäävät sitä, että heitä epäillään tai aletaan vältellä.

Lokakuussa puolalainen vetoomustuomioistuin antoi tuomion, jossa nainen sai 230 000 euron korvaukset siitä, että pappi oli hyväksikäyttänyt häntä lapsuudessa.

Marraskuussa Puolan piispat pyysivät hyväksikäytön uhreilta anteeksiantoa. Piispat sanoivat, että kirkko on alkanut tutkia, kuinka laajaa hyväksikäyttö on ollut.

"Yksi aikamme rutto"

Hyväksikäyttö on puhuttanut myös katolisen kirkon korkeimmalla tasolla. Ongelmaa käsitellään vanhempien piispojen ja paavin tapaamisessa helmikuussa Vatikaanissa.

Paavi Franciscus otti lasten seksuaalisen hyväksikäytön esille maanantaina vuotuisessa puheessaan Vatikaanin suurlähettiläille.

Paavi kutsui lasten seksuaalista hyväksikäyttöä "yhdeksi aikamme rutoksi".

Hän sanoi, että helmikuun kokous "pyrkisi tuomaan täyden selvyyden faktoihin ja helpottamaan sellaisten rikosten aiheuttamia haavoja".