1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keltaisten liivien liike

Ranskan hallitus haluaa säätää uuden lain naamioituneita mellakoitsijoita vastaan

Aloite on vastaus keltaliivien mielenosoituksissa esiintyneeseen häiriökäyttäytymiseen.

Ranskan pääministeri Edouard Philippe Kuva: Etienne Laurent / EPA

Ranska haluaa tiukempia seuraamuksia sellaisille mielenosoittajille, jotka eivät ole ilmoittaneet mielenilmauksestaan etukäteen.

Ranskan pääministeri Edouard Philippe ilmoitti maanantai-iltana televisiossa, että hänen hallituksensa aikoo säätää uuden mielenosoituksia koskevan lain.

– Mielenosoitukseen saapumisen kommandopipo päässä pitää olla rikos, ei vain pikkurike, Philippe sanoi TF1-kanavalla Ranskan radion RFI:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Keltaliivien mielenosoitusten alettua marraskuun puolivälissä yli 5 600 ihmistä on pidätetty ja noin tuhat ihmistä tuomittu.

Väkivaltaisuuksia ovat lietsoneet pääasiassa mielenosoittajien joukkoon soluttautuneet mellakoitsijat, joihin kuuluu niin äärivasemmistolaisia kuin -oikeistolaisia.

Mielenosoitukset alkoivat polttoaineiden hinnankorotusten vastustamisena, mutta muuttuivat pian yleiseksi presidentti Emmanuel Macronin politiikan vastustamiseksi.

Viime lauantaina Pariisissa oli jälleen väkivaltaa mielenosoittajien ja poliisin välillä. Philippen mukaan ensi lauantain mielenosoituksiin valmistautuu koko Ranskassa noin 80 000 poliisia ja santarmia.

Lisää aiheesta:

Ranskassa keltaliivit yrittävät pitää mielenosoitukset liikkeessä – Pariisissa nähtiin jälleen yhteenottoja