Pohjois-Korean Kim on Kiinassa tapaamassa presidentti Xi Jinpingiä

Spekulaatiot Pohjois-Korean johtajan vierailusta lähtivät liikkeelle maanantai-iltana, kun pohjoiskorealainen erityisvarusteltu juna ylitti Kiinan vastaisen rajan. 

Ulkomaat
 Xi Jinping ja Kim Jong-un.
Xi Jinping ja Kim Jong-un tapaamisessaan Pekingissä 20. kesäkuuta 2018.KCNA / EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on matkustanut Kiinaan tapaamaan presidentti Xi Jinpingiä, kertoo Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA. Myös Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua vahvisti tiedon vierailusta.

KCNA:n mukaan vierailu toteutui Xin kutsusta, ja Kim seurueineen palaa Pohjois-Koreaan torstaina 10. tammikuuta. Kimin mukana Kiinaan matkusti myös hänen puolisonsa Ri Sol-ju ja useita korkea-arvoisia virkamiehiä.

Huhut Pohjois-Korean johtajan mahdollisesta vierailusta lähtivät liikkeelle eilisiltana, kun erikoisjuna Pohjois-Koreasta ylitti Kiinan vastaisen rajan.

Kiina on Pohjois-Korean liittolainen ja sen tärkein kauppakumppani sekä avun toimittaja. Kim vieraili viime vuonna Kiinassa kolme kertaa, eikä vierailuista koskaan kerrottu etukäteen.

Kimin ja Xin ensimmäinen tapaaminen viime vuoden maaliskuussa oli Kimin ensimmäinen ulkomaanmatka sen jälkeen, kun hän nousi valtaan vuonna 2011. Vierailua edeltävinä vuosina naapurusten suhteita kuvailtiin kireiksi.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kertoi, että maanantaina kiinalaisessa rajakaupungissa Dandongissa suljettiin teitä rautatieaseman ympäriltä ennen kuin mystinen juna kiiti sen ohi. Myöhemmin tiet avattiin jälleen liikenteelle.

Japanilainen Kyodo-uutistoimisto puolestaan raportoi, että Dandongissa erään hotellin vierailta kiellettiin maanantaina iltapäivällä hetkeksi pääsy huoneisiinsa sillä puolella hotellia, josta on ikkunat rajajoelle. Tämän tulkittiin olevan osa Kimin junamatkan peittelyoperaatiota.

Trump sai Kimiltä "mahtavan kirjeen"

Kiinan-matka todennäköisesti kiihdytää spekulaatioita siitä, onko Kimin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin toinen tapaaminen toteutumassa. Trump ja Kim tapasivat kesäkuussa Singaporessa. Tapaamisen seurauksena allekirjoitettiin toiveikas julkilausuma aseriisunnasta, mutta sen käytännön toteutus ei juuri ole edennyt.

Trump kertoi sunnuntaina saaneensa Kimiltä "mahtavan kirjeen", mutta kieltäytyi kertomasta sen sisältöä.

– Neuvottelemme (tapaamis)paikasta. He (Pohjois-Korea) haluavat meidän tapaavan, ja katsotaan mitä tapahtuu, Trump sanoi toimittajille.

Yhdysvallat ei ole halukas lieventämään talouspakotteitaan ennen kuin Pohjois-Korea aloittaa todistetusti ydinaseriisunnan. Tähän taas Pohjois-Korea ei ole ollut valmis.

Kim Jong-un vihjaisi uudenvuodenpuheessaan, että maa voi luopua liennytyspolitiikastaan, jos Yhdysvallat ei tee myönnytyksiä ja luovu painostuksestaan.

Aiheesta lisää:

Mediat: Kim Jong-un jälleen matkalla Pekingiin tapaamaan Kiinan presidenttiä

Lähteet: AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus