Presidentti Trump pitää tv-puheen muurista parhaimpaan katseluaikaan – demokraatit vaativat tv-kanavilta vastaavaa ruutuaikaa omalle viestilleen

Jotkut kommentaattorit ovat ehdottaneet, että tv-kanavat lähettäisivät Trumpin puheen viiveellä, jotta faktantarkistajat voisivat käydä läpi suorassa lähetyksessä Trumpin väitteiden paikkansapitävyyttä.

Yhdysvaltojen politiikka
Mies hymyilee leveästi.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.MIchael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo pitää tänään tiistaina televisiopuheen liittyen Meksikon rajamuurikiistaan. Puhe televisioidaan Valkoisesta talosta parhaaseen katseluaikaan, iltayhdeksältä paikallista aikaa.

Trump kertoo Twitterissä, että puheen aiheena on turvallisuuskriisi maan etelärajalla.

Suurimmat tv-kanavat, ABC, CBS, NBC, MSNBC, CNN, ja Fox News ovat ilmoittaneet lähettävänsä presidentin puheen kanavillaan.

Edustajainhuoneen demokraattiryhmän johtaja Nancy Pelosi ja senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer ovat vedonneet tv-kanaviin, että nämä antaisivat myös demokraateille saman verran ruutuaikaa vastatakseen Trumpin puheeseen.

Pelosi ja Schumer perustelevat tätä sillä, että presidentin aiemmat puheet ovat sisältäneet runsaasti väärää tietoa. Esimerkiksi Washington Postin faktantarkistuksista (siirryt toiseen palveluun) on käynyt ilmi, että Trump on tehnyt 1130 väärää tai harhaanjohtavaa kommenttia siirtolaiskysymyksistä sen jälkeen, kun hänestä tuli presidentti.

Politico-verkkolehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan jotkut kommentaattorit ovat esittäneet, että tv-kanavien pitäisi lähettää Trumpin puhe viiveellä, jotta faktantarkistajat voivat käydä läpi suorassa lähetyksessä Trumpin väitteitä.

Yhdysvaltalainen politiikan tutkija Norman Ornstein konservatiivisesta ajatushautomo American Enterprise Institutesta ehdottaa, että tv-kanavat keskittyvät kahteen asiaan puhetta televisioidessaan: Puhe tulee lähettää viiveellä, jotta suorassa lähetyksessä voidaan osoittaa valheet ja hämäykset. Tämän jälkeen voidaan esittää vastaväitteet, tviittasi Ornstein.

Yhdysvaltain liittovaltio on ollut muuriin liittyvän rahoituskiistan takia osittain suljettuna 22. joulukuuta lähtien. Viime perjantain Trump uhkasi julistaa kansallisen hätätilan, jotta Yhdysvaltain etelärajalle saadaan rakennettua muuri mahdollisimman nopeasti. Trumpin mukaan muuri voitaisiin rakentaa ilman kongressin hyväksyntää.

Varapresidentti Mike Pence kertoi toimittajille maanantaina, että Valkoisessa talossa pohditaan vielä onko kansallisen hätätilan julistaminen mahdollista, kertoi The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Aiheesta lisää:

Trump uhkaa julistaa kansallisen hätätilan, jotta rajamuuri saadaan rakennettua nopeasti – Yhdysvaltain hallinto voisi pysyä suljettuna "jopa vuosia"

Major networks to carry Trump's shutdown address (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP