Suomalaisia kehotetaan suhtautumaan kriittisesti verkkosisältöihin kevään vaalien alla – Valtion kampanja kannustaa myös äänestämään

Informaatiovaikuttamisella saatetaan yrittää rapauttaa luottamusta vaaleihin, sanoo valtioneuvoston asiantuntija.

eduskuntavaalit
nuori käyttää whatsappia
Esko Jämsä / AOP

Kevään vaalien lähestyessä suomalaisia kehotetaan suhtautumaan kriittisesti erityisesti verkossa liikkuviin viesteihin, videoihin ja muuhun sisältöön.

Radiossa, televisiossa ja sosiaalisessa mediassa on lähikuukausina luvassa viranomaisten viestintäkampanja, jolla kannustetaan ihmisiä äänestämään.

– Samalla kansalaisia muistutetaan olemaan kriittisiä: Kun verkossa tulee eteen kaikenlaista sisältöä, siihen kannattaa suhtautua kriittisesti, sanoo johtava viestintäasiantuntija Jussi Toivanen valtioneuvoston kansliasta.

Jos sisältö epäilyttää tai vaikuttaa muuten epäluotettavalta, kannattaa toimia vastuullisesti ja miettiä kaksi kertaa ennen kuin alkaa jakamaan näitä sisältöjä, Toivanen sanoo.

Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta ja europarlamenttivaalit 26. toukokuuta.

Toivasen mukaan niin sanottu informaatiovaikuttaminen on mahdollista vaalien yhteydessä ja sillä saatetaan yrittää rapauttaa ihmisten luottamusta vaaleihin ja yhteiskunnan perustoimintoihin.

– Monesti informaatiovaikuttamisessa ja verkkoympäristössä on haasteena se, että ei pysty selvästi sanomaan, mikä, kuka tai ketkä tällaisen vaikuttamisen taustalla voivat olla.

Kriittiseen otteeseen kannustamalla ei ole Toivasen mukaan tarkoitus rajoittaa kansalaisen sananvapautta.

– Mutta sananvapaudellakin on rajat. Korostaisin vastuullista sananvapautta: on tietyt normit, lait ja säännöt, joiden mukaan pitää muistaa viestiä. Vihapuhe, solvaaminen, herjaaminen, panettelu ja kansanryhmien leimaaminen ovat sananvapauden väärinkäyttämistä, Toivanen katsoo.

Lue lisää:

Puolueet ja vaalikoneisto varautuvat someoperaatioihin – pelissä on luottamus järjestelmään

Brittitutkimus: Äärioikeisto ja Venäjän media yrittivät sekoittaa Ruotsin vaaleja – nettikampanjan tavoite ei ollut vaikuttaa vaalien lopputulokseen, vaan aivan muualla

Rysky Riiheläisen kolumni: Valheiden vaikutusta on vaikea vastustaa