Hyppää sisältöön

Sijoitusasuntojen kysyntä hiipuu maan viidenneksi tuottoisimmassa kaupungissa – uusia asuntoja ostetaan enemmän omaan käyttöön

Uusia kerrostaloja myydään aiempaa vähemmän sijoittajille Rovaniemellä. Osaksi kyseessä on valtakunnallinen ilmiö.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kerrostaloasuntojen kysyntä on tasaantunut huippuvuosista Rovaniemellä. Uusia kerrostaloasuntoja myydään nyt aiempaa vähemmän sijoittajille, arvioivat kiinteistönvälittäjät tuoreessa markkinaennusteessa.

– Rovaniemellähän on ollut aika paljon uustuotantoa ja sijoittajat ovat kyllä ostaneet runsaasti asuntoja. On kuitenkin olemassa joku raja, kuinka paljon siellä on vuokralaisia tarjolla sijoitusasunnoille, Suomen kiinteistönvälitysliiton toimitusjohtajan Jussi Mannerberg sanoo.

Rovaniemi on ollut asuntosijoittajien silmissä houkutteleva kaupunki. Viime vuonna Rovaniemi rankattiin maan viidenneksi tuottoisimmaksi paikkakunnaksi asuntosijoittamiseen.

Hinnat eivät nouse toivotusti

Mannerbergin mukaan asuntosijoittamisen suosion lasku näkyy myös muualla kuin Rovaniemellä.

– Tämä on ehkä koko Suomea koskeva ilmiö. Sijoituspuolella ostajia on ollut aika paljon liikkeellä ja nyt se tilanne on ehkä vähän rauhoittunut, koska asuntojen hinnat eivät ole enää nousseet niin jyrkästi ja toisaalta ihmiset jakavat sijoituksiaan tasaisesti kaikkiin erilaisiin instrumentteihin, kuten osakkeisiin ja muualle.

Kiinteistönvälitysliiton kyselystä käy ilmi, että uusille kerrostaloasunnoille on edelleen kysyntää Rovaniemellä, mutta niitä ostetaan aiempaa enemmän omaan käyttöön. Rivitaloasunnoille olisi Rovaniemellä enemmän kysyntää kuin on tarjontaa.

– Tähän on vaikea keksiä muuta selitystä kuin sen, että ehkä Rovaniemellä on kaavoitettu enemmän kerrostalo- kuin rivitaloasuntoja. Pohjoisessa kuitenkin moni varmasti haluaisi asua tilavammin kuin etelässä, Mannerberg pohtii.

Lapista Kiinteistönvälitysliiton kyselyyn vastasi kymmenkunta yritystä.

.
.